Bob Dylan och jag

Bob Dylan med munspel och gitarr
Det är få människor förunnat att kunna skriva en låt som sammanfattade känslan i en hel tidsepok. Men Bob Dylan lyckades göra just detta. Foto: Xavier Badosa (CC BY 2.0)

Bob Dylans riktiga namn är Robert Zimmerman och han föddes den 24 maj 1941. Det betyder att han nu är 81 år. Det är få människor förunnat att kunna skriva en låt som sammanfattade känslan i en hel tidsepok. Men Bob Dylan lyckades göra just detta. 1960-talet var en epok som präglades av ett uppbrott från det som var.  Själv är jag född 1953 och jag, tillsammans med alla andra som jag kände främst genom skolan, kände denna stämning av uppbrott under min uppväxt.

Uppbrottet på 60-talet tog sig många uttryck som ungdomar, som egentligen inte förstod så mycket av hur samhället fungerade, ändå kunde identifiera sig med. Det handlade mycket om musik och mode. Men även om att protestera mot USA:s krig i Vietnam. Det som var speciellt viktigt, om man var kille, var ”rätten” att ha långt hår. Många killar utkämpade hårda strider med sina fäder om hårlängden. Jag var en av dem.

The Beatles skapade ett utrymme åt andra

Det band som var verkligt dominerande var The Beatles. Detta band var inte bara en fråga om musik. Beatles hade åsikter om samhället. De saknade också respekt för auktoriteter. Ibland tog de själva över intervjuerna från journalister, om dessa var tråkiga, och skapade därmed riktigt humoristiska spektakel. De spelade även in ett antal rad filmer. Beatles stil utanför scenen präglades alltså av respektlöshet för auktoriteter. I England, Sverige och i många andra länder hade Beatles kraften att skapa en ny atmosfär som nådde långt utanför musikvärlden. Detta är svårt att förstå idag. Det finns nämligen inga artister som kommer ens i närheten av det genomslag, av den kraft, som Beatles hade på hela samhället. Speciellt i Europa. Och i denna stämning av respektlöshet för auktoriteter kunde andra artister framträda och bygga vidare på det utrymme som Beatles hade skapat.

Det var just detta som Bob Dylan gjorde. Inte medvetet. Men jag tror att stora delar av hans framgång i Europa berodde på just det utrymme som Beatles hade skapat (precis som Beatles framgångar skapade ett utrymme åt Rolling Stones i USA). Därför vill jag nämna Beatles i samband med Bob Dylan.

Dylan hade ingen sångröst att tala om. Men han kunde skriva låtar med ett djupare innehåll. Nämnas kan ”Talkin’ John Birch Paranoid Blues” från 1962 och ”Who Killed Davey Moore” året efter. (Den förstnämnda låten vägrade skivbolaget att ge ut.) Det fanns många som ville se en sorts ledare i Bob Dylan. Men själv slog han ifrån sig alla sådana ambitioner. Han kritiserade en rad inslag i det bestående samhället i många låtar. Men han var inte politisk på det sättet att han pekade ut någon ny samhällsform.

”The Times They Are a-Changin'”

Jag skrev tidigare att det är få människor förunnat att, i en enda sång, kunna sammanfatta stämningen i en hel epok. Men detta gjorde Bob Dylan i låten ”The Times They Are a-Changin’”. Den gavs ut 1964. Denna låt – både text och musik – fångade just den tidens stämning av uppbrott. Alla som vill förstå detta bör först skaffa sig texten och sedan, efter att ha läst texten, lyssna på sången och melodin.

Bod Dylan var ingen stor sångare. Men han hade en förunderlig förmåga att skapa en stämning i sina låtar som var fängslande. Nämnas kan ”Positively 4th Street”, ”Like a Rolling Stone” och ”Just Like a Woman”. Dessa låtar finns alla på hans första samlingsskiva från 1960-talet. Ibland fanns stämningen på hela LP-skivor. Detta trots att man inte förstod så många av orden, och trots att det inte fanns några direkta hitlåtar på skivan. Dylan lyckades ändå suga in många av oss ungdomar i den atmosfär som han skapade. Jag tänker bland annat på LP-skivan ”John Wesley Harding” från 1967.

Bob Dylans första storhetstid var, som alla säkert förstår, på 60-talet. Men han har fortsatt att ge ut skivor, av växlande kvalitet, hela tiden. En heter ”Blood on the Tracks”, från 1975. År 2000 tilldelades Bob Dylan Polarpriset och 2001 vann han en Oscar för bästa filmmusik med sången ”Things Have Changed”. År 2016 tilldelades Bob Dylan nobelpriset i litteratur.

Jag har väldigt många av Bob Dylans officiella skivor och ett antal ”bootlegs” (piratinspelade skivor). Men jag har långtifrån alla hans skivor. Hans karriär är idag över 60 år lång. Det finns få artister som har vunnit så många nya generationer av lyssnare som Bob Dylan. För mig, som alltså är född 1953 och blev medveten om världen på 60-talet, var de tre stora Beatles, Rolling Stones och Bob Dylan. Och så är det än idag, även om jag också tycker om väldigt många andra artister, bland annat ABBA.  

Återigen: Det är få människor förunnat att, i en enda sång, kunna sammanfatta stämningen under en hel epok. Detta gjorde Bob Dylan – och det är större än alla pris.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.