Riksrätten mot Donald Trump inleds idag den 8 februari – jag hoppas att tillräckligt många republikaner har modet att fälla ex-presidenten.

Polio, smittkoppor och mässling är virussjukdomar som corona.
Anti-vaccin
rörelsen underminerar kampen mot corona – och öppnar för de gamla farsoterna.
Vaccinera dig då du erbjuds chansen!

____________________________

Ingress
Riksrätten mot Donald Trump inleds idag den 8 februari. Det blir första gången i historien som en amerikansk president ställs inför riksrätt en andra gång. Bakgrunden är Trumps roll när det gäller att hetsa fram stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC den 6 januari. Stormningen avbryt den demokratiska processen – och ledde till att fem människor miste livet.

Men det kunde ha gått värre. Mycket värre.

Del ett
Under veckan som gick uppgavs att det var cirka 100 personer som hade brutit sig in i Kapitolium. Av dessa hade över 400 identifierats och uppåt 200 personer har gripits. De gripna riskerar att dömas till långa fängelsestraff – i vissa fall till uppåt 20 år. Idag anser sig många av de som stormade Kapitolium ha blivit förrådda av Donald Trump. När de stormade Kapitolium ansåg de sig nämligen agera i enlighet med vad den dåvarande presidenten uppmanade till. Men när Trump några dagar senare vände dem ryggen uppfattades detta alltså som stort svek. I förra veckan var det fem av de gripna som meddelat att de nu var beredda att vittna mot den tidigare presidenten Donald Trump. En av dessa är den ökände och hornbeklädde ”QAnon-schamanen”.

För att Trump ska fällas krävs en majoritet på två tredjedelar av Senatens 100 ledamöter ska rösta för att detta. I praktiken betyder detta att alla 50 demokrater och 17 republikaner ska ställa sig bakom en fällande dom.

Del två
Vad är det som talar för att Donald Trump ska fällas för att han hetsade fram stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium. I mina ögon är det främst följande:

1. Donald Trump vägrade att erkänna sig besegrad i presidentvalet den 3 november. Istället har han, under två månader, hävdat att han blev bestulen på valsegern.
Detta innebär att Trump i praktiken har underkänt tiotusentals amerikanska valarbetares insats och väldigt många internationella valobservatörer. Innebörden av detta är att Trump menar att han har blivit utsatt för ett gigantiskt valfusk,

2. Trump och hans närmaste inledde tiotals juridiska processer mot det påstådda, utbredda, valfusket. När dessa hade blivit utredda hade inget framkommit som kunde motivera Trumps påstående om att han blivit bestulen på valsegern.
Detta innebar dock inte att Trump och hans närmaste accepterade valnederlaget.

3. Donald Trump försökte, i ett timslångt samtal, pressa den republikan som tillhörde de som var ansvariga för valet i delstaten Georgia. Gång på gång försökte Trump övertala den för valet ansvarige republikanen att ”hitta” 11 780 röster åt honom. Det var detta antal röster som krävdes för att Trump skulle ta hem valsegern i delstaten Georgia.
Den republikanske politiker som pressades så hårt av Trump stod dock emot trycket. Denne satte sanningen före Trumps önskningar.

4. Redan den 19 december började Donald Trump att mobilisera folk inför protester i Washington D. C. den 6 januari – den dagen då de elektorsröster skulle räknas som formellt avgör utgången av presidentvalet. Trump skrev bland annt följande på twitter: ”Big protest in D.C. on January 6th. Be there, will be wild!”

5. Tillsammans med sin son Donald Trump Jr och den tidigare republikanske borgmästaren i New York Rudy Giuliani fällde den avgående presidenten Donald Trump en rad fullständigt ansvarslösa uttalanden i samband med det protestmöte som hölls innan stormningen av Kapitolium. Här följer några exempel:

Del tre
* Rudy Giuliani sade till demonstranterna att det som krävdes var ”trial by combat”.
Detta innebär att man avfärdar en domstolsprocess till förmån för en envig där den som är starkast vinner. Ofta med dödlig utgång för förloraren.
Detta vore en återgång till medeltiden.

* Sonan Donald Trump Jr riktade följande hot mot Kongressens ledamöter: ”We’re coming for you”.
Ingen kan missta sig på det hotfulla tonfallet i detta uttalandet. Speciellt om det kopplas samman med begreppet ”trial by combat”.
* Den avgående presidenten Donald Trump själv sade bland annat följande:
”If you don’t fight like hell, you’re not going to have a country anymore”
”You’ll never take back our country with weakness, you have to show strength and you have to be strong”
”We’re going to the Capitol”
Några kommentarer:
a) Det Trump sa ska först både mot bakgrund av vad Rudy Giuliani och hans egen son redan hade sagt och den stämning som dessa båda bidragit till att skapa bland de lyssnande demonstranterna.
b) Trump säger faktiskt att landet (USA) redan har förlorats och att det inte kan återvinnas genom svaghet utan bara genom styrka.
c) Sedan säger Trump att VI ska gå till Kapitolium. Trump ger alltså demonstranterna intrycket att han ska följa med demonstranterna. Detta är det kanske allra mest destruktiva i det som Donald Trump sa. Genom han, presidenten i USA, lovade att följa med demonstranterna legitimerade han den ilska och ursinne som han själv – mer än någon annan – byggt upp genom att vägrade acceptera valresultatet den 3 november.

Avrundning
Det dog fem människor i samband med stormningen av Kapitolium. Jag anser att det är uppenbart av Donald Trump inte kan svära sig fri från ansvaret för detta. Sedan spelar det ingen roll att han tog starkt avstånd från ”mobben” några dagar senare. Då var skadan redan skedd. Och det var uppenbart att Trump, i detta läge, enbart agerade för att rädda sitt eget skinn. Det är detta som nu kan slå tillbaka mot Trump. Till och med hans mest extrema anhängare anser att han har svikit dem.

Missa inte att följa Riksrätten. Den börjar idag.

Ansvarig utgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras.