Idag minns vi Kristallnatten i Nazityskland 1938. Kl 18 kan du höra föreläsning med överlevande från Warszawas getto. Se länk.

Jag har två syften med min blogg:
att motverka en sjunkande allmänbildning
när det gäller samhällsfrågor; att väcka intresse för AP.

Idag diskuterar vi:
Minnet av Kristallnatten den 9 november och
behovet av en fortsatt kamp mot antisemitismen

__________________________

Varje år högtidlighålls minnet av Kristallnatten den 9 november på olika platser i Sverige. Dels för att hedra de miljoner judar som föll offer för nazismen. Dels för att bekämpa dagens växande antisemitism i Europa och Sverige. Den 9 november kallas för Kristallnatten för att det var denna natt år 1938 som nazisterna trappade upp våldet mot den judiska befolkningen i Tyskland genom att bland annat krossa tusentals fönster på judiska butiker och synagogor.

I år håller vi minnet av Kristallnatten levande genom en digital föreläsning med Piotr Zettinger, som överlevde Förintelsen. Piotr Zettinger föddes i Warszawa 1938. Av 80 000 judiska barn som levde i Warszawas getto överlevde endast 4 000. Piotr var ett av dessa. När människor började föras till koncentrationslägret Treblinka lyckades hans föräldrar smuggla ut sin son ur gettot. Han var då drygt 4 år gammal. När han var 7 år återförenades han med sin mamma, som också hade överlevt.

Föreläsningen sänds live via Facebook och börjar kl 18.00. Använd länken nedan:
https://www.facebook.com/KristallnattenUmea/videos/4777507535595369

Du kan även lyssna på Piotr Zettingers föreläsning på Rådhustorget i Umeå från kl 18 ikväll. Där kommer det att finnas en liten installation med bland annat tända ljus. Alla som själva önskar högtidlighålla denna dag är välkomna ned till Rådhustorget för att lyssna och tända ett ljus.

Ansvarig utgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras.