Häxbränning och styrketräning på semestern i Överred.

Jag bloggar av två skäl. Precis som andra vill jag påverka.
Men jag vill också motverka en sjunkande politisk allmänbildning
Min förhoppning är att läsare från alla läger ska få ut något av det jag skriver.

__________________________

Ingress

För fjärde gången med början år 2011 tillbringar vi en del av semestern i byn Överred intill vattnet Grössjön. Då man vaknar och stiger in i vardagsrummet i den stuga vi hyr (för fjärde gången) är utsikten fantastiskt vacker. En helt blank vattenyta cirka 75 meter bort. Och bortom vattnat skogsbelägna berg – detta är i Höga kusten-området. Fast på den västra sidan av E4:an. Den som vill till Höga kusten kan ta bilen och åka norrut i tio minuter för att komma till Ullånger och svänga till höger (eller handla).

Del ett.
Har ni hört berättelsen om grabben som var rädd för att äta ost som legat intill plast. Han kastade allt som legat intill plasten. Nu var det så att plastförpackningen endast innehöll två skivor ost. Den översta ostskivan låg intill plastförpackningens övre del. Den nedersta ostskivan låg intill plastförpackningens nedre del. Alltså måste båda ostskivorna kastas. Det enda av osten som kunde ätas var den del som hade legat emellan de båda ostskivorna som berörde plasten. Men det fanns ju endast två ostskivor … De översta och den nedersta. Alltså var ostförpackningen värdelös.

Min semester påminner om denna historia. Den första semesterveckan går åt till att varva ned. Jag har huvuddelen av mitt medvetande kvar på jobbet. Den fjärde och sista semesterveckan går åt till att varva upp. Huvuddelen av mitt medvetande har återvänt till jobbet. De två semesterveckorna som har verkligen kan varva ned är vecka två och tre.

Detta är vår andra semestervecka.

Del tre.
Men när det är valår brukar jag endast ha två veckors semester. Då blir det med min semester som med historien om ostmackorna i plast. Den första veckan är jag kvar på jobbet. Den andra veckan har jag återvänt dit.

Tur att kvinnan jag är gift med har tålamod.

Vad vi ska göra nästa sommar – valåret 2022? Överred så klart. Här är det så fint att det kanske går att få sig en veckas semester. Kanske. Vi har i alla fall bokat.

Idag vågade jag bada för första gången i år. Vi har en egen brygga från vilket det är cirka 5 meter till botten. Med en kort ansats och ett djärvt dyk är man snabbt nere på fyra meters djup. Det är verkligen varmt vid ytan (23 grader!) men lite kallare på fyra meters djup.

Del fyra.
Som vanligt på semestern har jag tagit med mig ALLT till den plats där vi ska semestra.
a) historiska böcker,
b) skönlitteratur (en bok om Sonny Liston i vilken jag själv är intervjuad!),
c) massor av CD för att kunna ha i bilen,
d) massor av filmer för DVD:n i stugan / det lilla huset,
e) en kort skivstång med vikter, två par hantlar samt gummisnoddar.

Del fem.
NATURLIGTVIS använder jag mig inte av allt. Hittills har jag nöjt mig med en av historieböckerna. Den handlar om de faktorer som ledde fram till ”Napoleonkrigen” och dessa krigs betydelse för århundrandet därefter. Det andra tar jag med mig för att slippa dåligt samvete.

MEN jag ska faktiskt köra lite styrketräning ikväll. Det blir följande allroundövningar – med lätt belastning – jag har ju trots allt semester:
-frivändningar,
– benböj (knäböj),
– marklyft
– samt axlar, rotatorkuff, triceps och bänkpress (också lätta vikter).
Det är ju, trots allt, semester.

Avslutning.
Då vi är här brukar vi ofta göra bilturer till, bland annat, Höga Kusten. Men det finns en hel del att titta på även inåt landet. Det var i dessa trakter man genomförde Europas största enskilda häxbränning (kanske världens största enskilda).

Varför just i dessa trakter? Skälen var bland annat:
– en fanatisk präst,
– en isolerad trakt,
– stämning nådde gränsen då det var bäst att ange andra innan de angav dig,
– ett antal pojkar som kom på att de fick uppmärksamhet om de påstod sig bli bortförda till djävulen, i stort sett varje natt, samt även besitta förmågan att känna igen kvinnorna som låg bakom häxerierna – och därmed peka ut dessa.

Pojkarna förstod sannolikt inte konsekvenserna av sitt agerande.

Det finns både ett museum och en rad andra minnesmärken som berör händelserna som ledde fram till detta ohyggliga massmord på 70 kvinnor – i kyrkans och kristendomens namn.

Jag kan, som så många andra, rekommendera Höga kusten-trakten som semestermål. Fast med tillägget att trakten verkligen är sevärd – både till öster och väster om E4:an; både på grund av natur OCH historia.

Jag önskar alla som läser min blogg en fin sommar.
Vi hörs.
Snart.

Ansvarig utgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras.