Diskussionen om Stefan Löfven, Vpk och Sd skulle vara komisk – om den inte visade upp en så tragisk brist på kunskap. Här – lite nutidshistoria.

Polio, smittkoppor och mässling är virussjukdomar som corona.
Anti-vaccinrörelsen saboterar kampen mot corona – öppnar för gamla farsoter.
Vaccinera dig direkt du erbjuds chansen.
Visa solidaritet – hjälp till att rädda liv!
____________________________

Ingress
Det som utlöst dagens tragikomiska diskussion rörande Stefan Löfven, Vpk och Sd är naturligtvis frågan om vilka partier som ska erhålla regeringsmakten efter valet. Det är bara 1 år och 5 månader dit.

Diskussionen skulle alltså kunna vara komisk – om den inte visade på en så tragisk brist på kunskap. Både en verklig brist på kunskap och en spelad brist på kunskap – tillsammans med en (dåligt) spelad upprördhet.

Låt mig, utan inbördes ordning vad gäller ”viktighet”, nämna fyra huvudfaktorer i denna farsartade men också ursinniga strid.
1. Socialdemokraternas obegripliga brist på kunskap när det gäller att beskriva Sd:s historia,
2. Stefan Löfvens lika ofattbara snubblande när det gäller beskrivningen av Vpk:s historia,
3. Kristdemokraternas och Moderaternas beslut att bilda ett nytt politiskt block tillsammans med Sd,
4. Det byte av block som Liberalernas partiråd har öppnat för  – till M, Kd och Sd och bort från S, Mp och C.

Låt mig börja med Socialdemokraternas bristande förmåga att kritisera Sd.

Del ett
En svensk nazist som arbetat i Heinrich Himmlers SS var med och bildade Sd i Malmö. Sverigedemokraterna har varit ett renodlat nazistiskt parti. Men få vet HUR renodlat nazistiskt Sd verkligen har varit! Partiet bildades i början av 1988. Två veckor senare, den 23 februari, grundade Sverigedemokraterna sin första partiorganisation i Skåne. Detta skedde i Malmö. Vid bildandet närvarade bl a annat Gustaf Ekström. Denne hade stridit för Nazi-Tyskland i Waffen-SS (det tyska nazistpartiets stridande gren). Där uppnådde han graden Rottenführer (korpral). Ekström kom senare att arbeta med nazistisk propaganda inom den centrala organisationen SS-Hauptamt. I denna propaganda beskrevs judarna som undermänniskor. Gustaf Ekström stred alltså för, och arbetade med propaganda i, SS. Det var denna organisation som hade huvudansvaret för försöket att utrota Europas alla judar och romer och vars högste ledare hette Heinrich Himmler. Ekström gav definitivt sitt bidrag till Förintelsen.

Bosse Schön har både skrivit böcker och gjort TV-program om ”Svenskarna som stred för Hitler”. I samband med en intervju i Gefle Dagblad förde Schön fram åsikten att ”Ekström var en av personerna i Sverige som förde det nazistiska tankegodset från 30-talet in i modern tid” (SvD 30/4-2017 Erica Treijs)”.

Och denne Gustaf Ekström var alltså med och grundade Sverigedemokraternas organisation i Malmö – där han valdes till revisor. Ett år senare valdes Ekström även till revisor för partistyrelsen i det, vid denna tid, fullblods-nazistiska partiet Sverigedemokraterna.

Om detta bör varje socialdemokrat, moderat, kristdemokrat, liberal och övriga, i Sverige boende, berätta !

Del två
Här följer bilder på Sverigedemokraternas partiledare under partiets tre hittillsvarande perioder:
* fullblods-nazisterna Sverigedemokraterna,
* avnazifieringens Sverigedemokrater – då nazismen började bekämpas,
* dagens Sverigedemokrater – ett icke nazistiskt nationalistiskt borgerligt parti.

Anders Klarström, partiledare under nazisttiden 1988-1995. Foto: Faksimil Youtube
Mikael Jansson, partiledare 1995-2005. Inledde avnazifieringen. Foto: Arkivbild
Jimmie Åkesson, partiledare sedan 2005. Avslutade avnazifieringen. Vill regera med M och Kd. Foto: Sverigedemokraterna / Wikimedia Commons

Del tre
Under Sd:s första period bestod många av medlemmarna av skinheads – med rakade huvuden och slagsmål i blick. Dessa marscherade, skrek Sieg Heil och gjorde den klassiska Hitlerhälsningen med höger arm lyft. Jag vet. Jag var i Stockholm. Jag såg detta med egna ögon. Det var lördagen den 6 november 1993. Sverigedemokraterna skulle hylla Gustav II Adolf på dennes dödsdag. Jag fick senare uttala mig i VK (9/11-1993) och även i Västerbottens Folkblad.

Vår fredliga motdemonstration hade nämligen sammanblandats med anarkisternas. Och ett klarläggande behövde göras. Vissa av anarkisterna hade då spårat ur totalt. De hade planerat att stoppa en demonstration som det dåvarande nazistiska Sd fått tillstånd till med våld. Med mycket grovt våld! Någon annan slutsats kunde inte dras p g a de högar med gatsten som anarkisterna lastat i kärror samt de spetsade armeringsjärn (genomborrar lätt en människa) som anarkisterna också anskaffat. Jag och en partikamrat gick fram till det 50-tal anarkister som samlats på en höjd längs efter Sd:s demonstrationsväg. Vi var rädda för dessa maskerade anarkister. Men vi underströk kraftfullt att de måste avbryta. Anarkisterna lyssnade på det vi hade att säga, under total tystnad i mörkret, och satte sig sedan i rörelse. Jag befarade ett blodbad. Men när det kom ridande poliser, en bit före Sverigedemokraterna, drabbades anarkisterna av fullständig panik. De snubblade, välte sin kärra med gatsten och flydde sedan platsen. De hade tidigare, med minimal framgång, försökt tända eld på några bildäck. Det enda anarkisterna faktiskt lyckades med, den gången, var att kasta ett knallskott – mot en polis (!) som inte ens såg dem! Men det var tur att anarkisterna flydde. Jag säger det igen: De hade kunnat ställa till med ett blodbad.

När nazisterna i dåvarande Sd marscherade förbi den plats där jag stod – viftandes med svenska flaggan, vrålandes ”Sieg Heil” och med högerarmen lyft – kändes en fläkt av den stämning som vissa journalfilmer kan förmedla. En romsk kille, som stod intill mig, kände stämningen extra stark. Han drabbades av panik och drog kniv. Vänd mot mig sade han: ”det är zigenare som mig de är ute efter”. Jag lugnade honom genom att understryka att han inte var ensam i kampen mot nazisterna och bad honom att stoppa ned kniven – vilket han också gjorde.

Sådan var stämningen runt Sd på den tiden.

Del tre
Sverigedemokraternas tidiga historia handlar alltså om våld och ingjutande av skräck. Det nazistiska Sd drev också fram mer våld bland anarkisterna (jag vill understryka att alla anarkister inte var våldsamma). År 1993 bildades den våldsinriktade gruppen AFA – antifascistisk aktion. Senare växte en ännu våldsammare grupp av anarkister fram som kallade sig för Revolutionära Fronten. Dessa misshandlade bl a en politisk motståndare så svårt att polisen beskrev det som mordförsök – och sedan skröt de om det!

Då Björn Söder och andra ”ideologer” inom Sd IDAG försöker spåra sitt partis rötter till Edmund Burke (1729-1797) – av många ansedd som konservatismens fader – så ljuger Söder och övriga sverigedemokrater så att tungan svartnar. Sverigedemokraternas historiska rötter är nazismen – med våldet som en del av ideologin. Partiet innehöll våldsamma skinheads-nazister långt in på 1990-talet.

Del fyra
Det konservativa blocket. Sverigedemokraterna av idag är INTE ett nazistiskt parti. Så sent som tre-fyra veckor före Sd:s partikongress hösten 2015 – en kongress som jag hade möjligheten att bevaka som redaktör för Nya Arbetartidningen tillsammans med Aftonbladet, Expressen, m fl – uteslöt partiledningen hela sitt ungdomsförbund.

Skälet var att detta ungdomsförbund inte gick att rädda. Det fanns för många nazister och öppna rasister inom förbundet. Å ena sidan visade detta att Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, och andra inom partiledningen menade allvar med sin kamp mot nazisterna. Å andra sidan visade detta också att de tillåtit sitt ungdomsförbund att ge utrymme åt nazister och öppna rasister ända fram till hösten 2015. Kongressen accepterade uteslutningen av ungdomsförbundet. Partiledningen var tvungen att ta i med hårdhandskarna JUST DÅ. Det var nämligen på denna partikongress, hösten 2015, som Jimmie Åkesson gjorde utspelet om att det borde bildas ett konservativt (eller socialkonservativt) block i Sverige. Det mesta tyder på att detta politiska block nu är på plats (jag låter det dock vara osagt vilken ideologi som blocket kommer att få).

Sd tycker sig dock ha råd med Björn Söder i partiledningen, Samme Söder som försvarade rasbiologiska tankegångar då han besökte Umeå i januari 2016 (se min blogg 16 mars).

Del fem
Sd ville absolut inte samarbeta med Centern eller med Liberalerna 2015. Detta fick jag mycket klar för mig då jag gavs tillfälle att bevaka deras kongress hösten 2015. Sd ville istället slå ut ett av dessa två partier ur riksdagen. Och Liberalerna låg närmast till hands. Medlemmarna i Liberalerna kommer att bli grymt besvikna ifall de tror att de kan komma in – i det redan existerande blocket bestående av M, Kd och Sd – och tala om var skåpet ska stå. De stora orden från ledande liberaler får mig att tänka på uttrycket ”musen som röt”.  

Avrundning
Det är obegripligt att Socialdemokraterna inte kan lära sig Sd:s historia. Men detta verkar vara helt omöjligt. Åtminstone för Stefan Löfven. Men NÅGON socialdemokrat borde kunna lära sig Sd:s historia – för att partiet ska klara sig bättre i debatten med Åkesson, m fl. Nu får istället Socialdemokraterna på käften för sitt påstådda samarbete med Skp/Vpk. Även det helt i onödan – och återigen p g a Löfvens okunnighet. Denne kan uppenbarligen inte ens sitt eget partis historia. Eller Skp/Vpk´s.

Och för någon som inte ens kan sitt eget partis historia kanske det är för mycket begärt att denne ska kunna Sd:s historia – även om denna historia är mycket kort – ganska exakt hundra år kortare än socialdemokraternas…

Därför avslutar jag med en politisk ”present” till alla socialdemokrater. Det handlar om ett citat från Expressen, publicerat den 5 april 2009, och skrivet av Christian Holmén. Ni borde kunna ställa Åkesson – eller varför inte Sabuni – mot väggen för att SD-ledaren satt och sjöng detta tillsammans med ledarna i det ungdomsförbund som han, och övriga i SD-ledningen, tvingades utesluta hösten 2015 p g a de skäl som jag nämnt tidigare i detta blogginlägg.

”Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson leder, enligt ”Kaliber” i Sveriges Radio, sina partikamrater i en snapsvisa om mordet på statsminister Olof Palme.

– Lisbet såg pistolen blänka, tra la la la laa, tra lal lal laa. Strax därefter blev hon änka, skrålar Sverigedemokraterna på den smygbandade inspelningen.
Senare sjungs vitmaktmusik och gamla nazistiska kampsånger.
– Vishäftet var slut, säger SDU-ordföranden Erik Almqvist till Expressen.”

För er som inte orkar läsa om partiernas historia – lyssna och titta istället:

Fortsättning följer

Ansvarig utgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras.