De som får vaccinera sig bör visa vägen genom att verkligen ta sprutan. Varning för konspirationsteorier – en metod nazister ofta sprider idéer med

”Foliehattarna förnekar corona och Förintelsen”

Publicerad 18 dec 2020 kl 17.11 Så skrev tidningen EXPRESSEN strax före jul (se rubriken ovan / Jh).
Och tidningen fortsatte:
”Dokumentären ”Vaccinkrigarna” tar med tittarna till ett kaninhål av desinformation. Gunilla Brodrej ser en märklig väckelserörelse präglad av ledsna oroliga föräldrar…

DOKUMENTÄR.
Mamma Diza har förstorat sina läppar. Men ge sin bebis ett vaccin törs hon inte… Pappan tycker barnet ska ta sprutan, men mammans oro bestämmer takten. På nätet ramlar hon ner i ett kaninhål (hon beskriver det själv så) som antivaccinationsrörelsen listigt inrett med tusen psykologiska fällor…Hur dessa riggas framgår av ”Vaccinkrigarna” som är en välgjord dokumentär i tre delar med osannolikt bra tajmning. Mamma Diza är den enda svenska förälder som framträder genom dokumentärens tre delar, det är modigt av henne, och det är en poäng att hon inte är antroposof. Hon kunde vara vem som helst som tänker och googlar lite för mycket…På Samoa dog två barn 2018 efter den reguljära MPR-dosen mot mässling, polio och röda hund. Antivaccinationsrörelsen, på denna kontinent ledd av en inflytelserik bloggerska, spred genast ut att vaccinet var farligt varpå föräldrar på Samoa slutade vaccinera sina barn. Det hjälpte inte ens att man slog fast att dödsfallen var resultat av den mänskliga faktorn, en dödlig kombination av läkemedel. Vaccinationsmotståndet hade fått fäste. Som direkt följd av detta utbröt i december förra året en epidemi av mässling på Samoa. Ett åttiotal människor dog, de flesta var små barn. Även detta viftade vaccinationsmotståndet bort…

I Sverige heter förgrundsgestalten Linda Karlström, en hemmamamma från Österbotten som först ger ett samlat intryck. Hon driver en vaccinationssajt och åker runt och föreläser. Pekar på staplar som hon kopierat från tvivelaktiga sajter. Allting är relativt i den här världen. Tokiga påståenden bemöts med: ”kolla upp det själv då, det finns där ute”. Eller ”titta på sorgen i den där mammans ögon”.

Den nuvarande pandemin avfärdas som ett påhitt…

Eftersom journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har haft som metod att infiltrera antivaccinationsrörelsen utan att avslöja att de är grävande journalister lyckas de avslöja det tvivelaktiga tankegods som driver rörelsen. Den österbottniska mamman är även förintelseförnekare. Det säger hon i förtroende över en fika när hon inte vet att kameran är på.”

Så långt EXPRESSEN

Del ett
Antivaccinrörelsen utgör ett hot mot folkhälsan och livet. I Sverige slipper befolkningen bland annat de fruktade virussjukdomarna polio, smittkoppor och mässling. Många tar detta för givet. Men skälet till att vi slipper dessa mardrömmar är att den vuxna befolkningen har vaccinerat sig för sin egen skull, för sina barns skull samt för samhällets skull. Det handlar om en samhällssolidaritet som gynnar alla.
Det krävs att ca 80 procent av alla i ett land vaccinerar sig för att sjukdomen polio inte ska återkomma. Motsvarande siffra för mässling ligger på mellan 90-95 procent.
Än så länge saknas de nödvändiga erfarenheterna för att kunna säga hur stor del av befolkningen (i ett visst land) som måste vaccinera sig för att coronaviruset ska stoppas på samma sätt som exempelvis polio, smittkoppor och mässling. Det är detta som gör det så viktigt att en så stor del som möjligt av befolkningen vaccineras.

Men det finns två problem:

Del två
Tyvärr råder det en relativt utbredd rädsla för att vaccinera sig mot coronaviruset. Detta är ett av problemen – ett problem som måste diskuteras. I Sverige beror detta delvis på att mellan 150 – 440 unga (uppgifterna varierar beroende på varifrån uppgifterna hämtas) drabbades av narkolepsi i samband med ”svininfluensan”. Dessa fall var alla mycket tragiska och diskussionen kring de drabbade har levt vidare eftersom samhället dröjde alltför länge med att betala ut ersättning till de drabbade. Samhällets agerande var verkligt bristfälligt och så får det aldrig gå till igen.

När det gäller den medicinska sidan av saken gäller det dock att ha proportioner. Å ena sidan måste vi erkänna tragedin för de som drabbades av narkolepsi. Å andra sidan måste vi känna till en del väsentliga fakta:
*det var hela 5,3 miljoner svenskar som vaccinerades mot ”svininfluensan”,
*tar vi ett ”mellanvärde” på 300 (mellan 150 – 440) innebär detta att 5½ personer drabbades av narkolepsi per 100 000 svenskar som vaccinerades vilket är en väldigt liten andel,
* jag skriver detta därför att en studie gjord i Norge visar att personer som drabbades av själva sjukdomen ”svininfluensan” också uppvisade en ökad risk att drabbas av narkolepsi (Källa: Norska Folkhälsoinstitutet).

Kopplingen till narkolepsin fanns nämligen i själva viruset. Därför kan ingen kan säga hur många extra fall av narkolepsi som skulle ha blivit fallet ifall ingen hade vaccinerats i Sverige. Jag skriver ”extra” fall eftersom cirka 100 svenskar drabbas av narkolepsi varje år – fast av helt andra skäl än vaccin mot ”svininfluensan”.

Vaccinet mot corona kan inte skapa narkolepsi. Det finns ingen koppling mellan coronaviruset och narkolepsi (som fallet var med svininfluensan).

Del tre
Det farliga idag är att det finns en anti-vetenskaplig anti-vaccinrörelse. Detta är det andra problemet som jag syftar på. Denna anti-vaccinrörelse gör sitt bästa för att spela på rädslan hos människor som redan är tveksamma till att vaccinera sig. Tillsammans kan dessa två faktorer utvecklas till ett verkligt stort problem – och på sikt till en ren katastrof. För om inte tillräckligt många svenskar vaccinerar sig mot coronaviruset riskerar landet att aldrig nå upp till den andel vaccinerade som krävs för att coronaviruset ska stoppas på samma sätt som exempelvis polio stoppades. Och så detta hända kommer i sin tur tusentals, kanske ännu fler, att dö  av covid-19 – just på grund av vaccin-motståndarna! Skulle detta ske vore det en verklig katastrof.

Bieffekten av vaccinet mot svininfluensan var narkolepsi. Detta drabbade mellan 150 – 440 människor. Jag vill upprepa att detta var mycket tragiskt. Men två saker måste läggas till: a) det var endast det vaccin som användes i Sverige och Finland som har kunnat kopplas till en ökning av antalet narkolepsifall, b) i länder där makthavarna underlät att vaccinera sin befolkning (exempelvis Kina) så ökade risken att drabbas av narkolepsi bland de som haft ”svininfluensa-sjukdomen” (vilket ligger i linje med de norska rönen).
En bieffekt av coronapandemin är döden.
I skrivande stund (19.00) uppges att 10 921 människor har avlidit i Sverige på grund av att de har utvecklat covid-19 efter att ha kommit i Kontakt med coronaviruset (Johns Hopkings University & medicine).

Att dö är en kraftig bieffekt av en sjukdom. Till detta kommer att många som tillfrisknar riskerar att få mer eller mindre allvarliga men. Det kan bland annat handla om permanenta skador på lungorna.

Jag är ingen medicinsk expert utan förlitar mig på andra. Men såvitt jag förstår är de två coronavacciner som nu är aktuella för Sverige testade på ett mycket stort antal människor. Och än så länge har man inte hittat några allvarligare biverkningar – även om inga mediciner eller vacciner är helt utan biverkningar. Men återigen: detta ska jämföras med risken att dö eller få bestående lungskador för de som utvecklar covid-19.

Del fyra
Jag har länge tillhört de som tagit strid mot spridarna av konspirationsteorier. Den första konspirationsteori som jag kom i kontakt med spriddes av nazister och deras medlöpare. Den gick ut på att judarna strävade efter världsherravälde. En viktig skrift för detta påstående var skriften ”Sion vises protokoll”. I denna skrift påstås liberaler, frimurare, kommunister och kapitalister utgöra redskap för judarnas strävan efter världsherravälde. Detta kan verka väldigt motsägelsefullt. Kommunister tillsammans med kapitalister, liberaler och frimurare. Men när man vet att detta s.k. protokoll var en förfalskning – gjord av den tsarryska polisen – blir det hela mer ”logiskt”. För alla dessa politiska och ekonomiska grupper eller sällskap uppfattades, under olika tidsperioder, som ett hot mot tsarväldet.

Nazisterna och deras likasinnade förnekade även att Förintelsen av sex miljoner judar, och en miljon romer, hade ägt rum. Idag är detta fortfarande vanligt bland nazister. Denna konspirationsteori flyter ihop med den första. Judarna har hittat på Förintelsen för att vi ska tycka synd om dem. Och inte se deras strävan efter världsherravälde. Grovt sett.

Även bland Muslimska brödraskapet är detta en spridd uppfattning. Yusuf al-Qaradawi är ordförande i Europeiska Fatwarådet som styrs av Muslimska brödraskapet. al-Qaradawi anses vara en av ”brödraskapets” viktigaste ideoligisk-religiösa ledare. Tillåt mig citera honom: ”Genom historien har Allah ålagt vissa personer att straffa judarna för deras korruption. Den senaste bestraffningen utfördes av Hitler. Genom allt han gjorde mot dem, även om de har överdrivit denna fråga, lyckades han sätta dem på plats”. (TV-kanalen Al-Jazeera 22/1 2009)

Lägg märke till formuleringen ”…även om de [judarna] har överdrivit denna fråga …”. Här ser vi, tyvärr, hur Muslimska brödraskapet och nazisterna enas i uppfattningen att Förintelsen aldrig ägt rum – eller är överdriven.

Avrundning
När nu de som sprider konspirationsteorier vänder sig mot vaccinationer så riskerar deras konspirationer att bidra till att folk dör. I onödan. Och frågan ställs på sin spets i samband med coronapandemin. En sak som jag hoppas att alla kommer ihåg efter att ha läst denna blogg är förgrundsgestalten för det svenska vaccinationsmotståndet Linda Karlström även förnekar Förintelsen !
(se EXPRESSEN i början av denna blogg).

Jag vet inget om just Linda Karlströms politiska uppfattningar. Men jag vet att många nazister, högerextremister samt islamister som ”Muslimska brödraskapet” använder just konspirationsteorier som en metod att föra fram och sprida sina åsikter. Det är Arbetarpartiets plikt att bekämpa dessa konspirationsteoretiker. Och till dessa hör den anti-vetenskapliga anti-vaccinrörelsen.

De som medvetet sprider konspirationsteorier
utgör i mina ögon själva en pandemi.
 Vi måste bekämpa pandemier.

Ansvarig utgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras.