Globala manifestationer i solidaritet med proteströrelsen i Iran

Solidaritetsmanifestationer till stöd för proteströrelsen i Iran har genomförts runt om i världen. Även i Umeå.

Lördagen den 1 oktober genomfördes demonstrationer i solidaritet med proteströrelsen i Iran runt om i hela världen. Från New York, till Sydney, till Seoul, till Stockholm och till Teheran hördes slagordet ”Kvinna, liv, frihet”.

Även i Umeå genomfördes en manifestation. Mellan 150-200 människor deltog, de flesta med iransk eller kurdisk bakgrund. Arrangörerna var en grupp studenter från Iran. Under den närmare två timmar långa manifestationen hölls en rad tal på både svenska, engelska och persiska. Bland talarna fanns representanter för Arbetarpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna.

Mellan talen ropades samma slagord som proteströrelsen i Iran ropat i uppåt 100 städer under två veckors tid. Den största entusiasmen uppbådade talkörerna ”Zan, zendigi, azadi” (persiska) / ”zhin, zhyan, azadi” (kurdiska) som betyder ”Kvinna, liv, frihet”. Även slagord som ”död åt diktatorn” och ”död åt Khamenei” fick stort gehör.

Under manifestationen bjöds det även på musik och sång. Bland annat spelades låten ”Baraye”, som blivit något av en inofficiell hymn för proteströrelsen. Flera kvinnor brände slöjor och klippte av lockar av sitt hår till tonerna av protesthymnen.

Här nedan kan du se bilder från manifestationen:

OBS! Bilderna är suddiga med hänsyn till säkerheten för deltagarna och deras släktingar.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.