Sista delen om det svenska popundret: Ola and the Janglers

Med Ola and the Janglers avslutar vi vår serie om det svenska popundret på 1960-talet.

Nu blir det en paus från dansbanden. Istället tänkte jag beskriva ett till av 1960-talets stora popband. Det handlar om Ola and the Janglers.

Bandet bildades i Stockholm 1962. Originalmedlemmarna var Ola Håkansson på sång, Christer Idering på gitarr, Johannes Olsson på orgel, Lennart Gudmundsson på bas samt Leif Johansson på trummor. Redan 1965 skedde dock en förändring. In kom Claes af Geijerstam som gitarrist och Åke Eldsäter på bas.

1964 kom bandet tvåa i Nalens popbandstävling (efter Mascots) vilket förde med sig fler spelningar på bland annat Nalen, Jump in och andra kända spelställen. Bandets musik tog mycket intryck av två brittiska grupper – Manfred Mann och The Zombies. Ola and the Janglers första låt på Tio i topp var också en cover på en Zombies-låt, ”She’s not there”. Den kom in på 10:e plats och låg bara kvar en vecka. Men placeringen på Tio i topp innebar att bandet uppmärksammades på allvar.

Gruppens första listetta kom med ”Love Was On Your Mind” skriven av Claes Af Geijerstam. Den låg på Tio i topp i hela åtta veckor 1966. Detta var ett riktigt bra år för Ola and the Janglers. Av de sex singlar som bandet släppte hamnade fem på Tio i Topp, och fyra på den svenska försäljningslistan Kvällstoppen.

Ola and the Janglers var nu etablerade som ett av Sveriges fyra största popband tillsammans med Hep Stars, Shanes och Tages. Bandet blev enormt populära bland tusentals unga fans som skapade hysteriska tillställningar vid spelningar i de svenska parkerna i mitten av 60-talet. Under åren 1966 och 1967 stod bandet på den absoluta toppen av sin karriär. Under 1967 producerade och släppte bandet två LP-skivor och fem singlar.

Bandet försökte sig även på en Englandsturné och fick sina låtar spelade på Radio Luxemburg. Men något riktigt genomslag internationellt fick Ola and the Janglers aldrig.

Vid årsskiftet 1968–69 började bandet att tänka på refrängen. Ytterligare tre singlar gavs ut. Men den svenska popbandsvågen var på väg att ebba ut och flera av bandmedlemmarna hade nya projekt på gång.

Rock-Frasse

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.