Kultur, nöje och vetenskap

Laxfilé med saffransås

Med några frysta laxfilébitar går det att laga många goda maträtter.
Anki Jespersson
Publicerad i
#172
Lästid 1 min

Fryst laxfilé måste vara en av de mest mångsidiga och samtidigt enklaste ingredienserna att lyxa till middagen med. Kombinera detta med saffran – som absolut inte bara behöver vara en julkrydda – så har du ett riktigt smakrikt recept för fyra portioner.

Ingredienser                       

4 portionsbitar fryst laxfilé (ungefär 500 gram)
5 dl grädde
1 pkt saffran (0,5 g)
1 gul lök
½ tomat
ca 3 msk salt
ca 1 msk svartpeppar och vitpeppar

Till servering
Potatis
En god sallad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg de fyra frysta laxfilébitarna i en ugnsform.
3. Strö salt, vitpeppar och svartpeppar på varsin sida av laxfilérna.
4. Skär löken och den halva tomaten i klyftor.
5. Fördela lök- och tomatklyftorna jämnt runt laxen i ugnsformen.
6. Strö saffran över laxfilébitarna, löken och tomaten.
7. Häll över grädden.
8. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 30 minuter. Ös gärna saffransåsen över laxen efter halva tiden för bättre smak!
9. Koka potatisen och gör en god sallad medan laxen är i ugnen. Om du inte vill ha kokt potatis går det även bra med potatismos.

Smaklig spis!

Lämna en kommentar