Film- och TV-tips under julen

På julen ska man bänka sig framför tv:n! Foto: Ronnie Robertson (CC BY-SA 2.0)
Dela med dig

Julen är en högtid som gärna kan firas framför tv-apparaten med en bra film. Eller två, eller tre. Här kommer några förslag på ”juliga” filmer att se under jul- och nyårshelgerna.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons Jul

Denna animerade klassiker med Tage Danielsson som berättarröst har nog ingen missat. Den handlar om unge Karl-Bertil som stjäl julklappar från rika människor och ger till mindre bemedlade familjer. Jag tycker mycket om Tage Danielssons sätt att berätta denna hjärtevärmande film. Du som vågar dig iväg på bio (med munskydd och trippla vacciner!) kan även gå och se den nyinspelade spelfilmen om Karl-Bertil Jonsson.

Karl-Bertil Jonsson ser du på Svt 1 på Julafton kl 19.05

Jakten på julen

Jakten på julen

Detta är en trevlig ny julfilm att se tillsammans med barn eller barnbarn. Den handlar om unge Nikolas som ger sig ut på jakt efter sin far och julens gåva. Han möter en värld full av olika magiska varelser. Extra plus för att vi får se Dame Maggie Smith (Downton Abbey, Harry Potter, m.fl.) i en av rollerna.

Filmen är från 7 år och kan ses på Netflix

Tomten är far till alla barnen

Sara lever med Janne men har varit gift tre gånger tidigare. På julafton bjuder hon in alla sina före detta män med sina respektive och deras barn. Det blir så klart upprörda känslor, svartsjuka, förvecklingar och hemligheter som kommer upp till ytan.

Byt kanal till TV4 kl 21.00 på Julafton för att se denna kanonrulle!

Love Actually

Love Actually kallar sig själv för ”den ultimata romantiska komedin”. Och de har en poäng i det. Det är en Brittisk film med en diger lista av kända och bra skådespelare. I filmen följer vi flera olika personer och deras kärleksbekymmer i juletid. En nyvald premiärminister, en avdankad musiker som gjort en jullåt av ”Love Is All Around” som han vet är dålig, en ensamstående pappa vars unga fru har dött av sjukdom samt många fler karaktärer med relationsproblem.

Det är en riktig mysfilm – och du kan se den på Netflix när som helst under jul och nyår!


Dela med dig