Seger för de strejkande vid John Deere i USA

De strejkande vid traktortillverkaren John Deere gick segrande ur striden. Foto: Lance Cheung
Dela med dig

Efter över en månads strejk gick arbetarna vid John Deere i USA med på ett nytt avtal i mitten av november. Därmed avgjordes en av de största striderna under höstens strejkvåg i USA. Resultatet måste ses som en viktig seger för de anställda vid John Deere.

Strejken hade pågått sedan den 14 oktober i år. Över 10 000 anställda hos företaget John Deere, som tillverkar traktorer och andra jordbruksmaskiner, deltog i strejken. Fackföreningen United Automobile Workers (UAW) hade förhandlat fram ett nytt avtal med John Deere redan i september. Men 99 procent av medlemmarna i UAW röstade nej till detta.

Förhandlingarna fortsatte, men även nästa avtalsförslag röstades ned med en majoritet på 90 procent. Denna gång satte UAW en deadline för John Deere – den 13 oktober. Om de inte fick ett bättre förslag skulle strejken vara ett faktum. Vilket var precis vad som skedde.

De strejkande fick ett brett stöd. I delstaten Iowa gav vissa restauranger rabatter åt de som strejkade. Den 22 oktober rapporterade ABC News att en kampanj på hemsidan GoFundMe hade samlat in över 80 000 dollar till de strejkande på mindre än fyra dagar.

Efter att ytterligare avtal röstats ned under november fick strejken till sist sitt slut den 17 november. Det nya avtalet innebär att varje arbetstagare får en löneökning på 10 procent det första året följt av ytterligare 5 procents ökning det följande, tredje och fjärde året. Dessutom får alla som skriver under avtalet en bonus på 8 500 dollar. Anställda får även behålla sin sjukförsäkring, samt en förbättrad pension (100 dollar mer i månaden).


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.