Glöggfrallor – ett måste att testa i jul

Foto: Siv Sandström
Dela med dig

Julen handlar mycket om traditioner. Men ibland måste man testa något nytt också. Om det blir lite glögg kvar efter adventsfesten så kan du använda den som degvätska när du bakar dessa glöggfrallor. Receptet är hämtat ur Birgittas jul av Birgitta Rasmusson.

Receptet ger ca 12 bröd – goda med smör och favoritosten!

Ingredienser

25 g jäst
2 dl glögg
½ dl vatten
2 msk olja
4 kokta kalla potatisar ca 250g
½ tsk salt
ca 7 dl vetemjöl (jag fick ta mer mjöl än så)
1 ägg till pensling

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm glögg, vatten och olja till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt pressad eller väl mosad potatis, salt och mjöl.
  4. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl om degen är för lös (det hände mig).
  5. Täck över och låt jäsa i ca 30-45min.
  6. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda in mera mjöl om det behövs.
  7. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg på en bakpappersklädd plåt.
  8. Låt bullarna jäsa i 30-45 min under en bakduk. Sätt på ugnen på 240-250 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt kallna under bakduk.

Dela med dig