Ett jordskredsnederlag för Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
Dela med dig

Den 16 november genomfördes lokalval i Danmark. Valet visade på två trender. Dels innebar valet en kraftig tillbakagång för Dansk Folkeparti. Dels stärktes vänsterpartiet Enhedslistan och blev t.o.m. största parti i Köpenhamn.

I 2015 års val till Folketinget (den danska riksdagen) blev Dansk Folkeparti näst största parti med hela 22 procent av rösterna. I 2019 års val tappade partiet över hälften av sina väljare och fick knappt nio procent av rösterna. I de lokalval som genomfördes i november backade partiet ytterligare och fick enbart 4,1 procent av rösterna. Partiet befinner sig i en djup kris och letar nu en ny ordförande som kan vända dess negativa trend.

Dansk Folkeparti bildades 1995 med huvudsyftet att stoppa invandring till Danmark. Partiet har sedan dess krävt väldigt restriktiva regler för invandringen, speciellt när det gäller muslimer. Det är ett främlingsfientligt och populistiskt högerparti som också kategoriseras som ”konservativa nationalister”. Flera av partiets medlemmar har blivit fällda för rasistiska uttalanden.

Deras tidigare framgångar har berott på missnöjet med situationen i Danmark. Partiets höga röstetal kan delvis ses som en protest mot nedskärningar, speciellt efter finanskrisen 2008. I kölvattnet på krisen genomfördes stora nedskärningspaket som drabbade främst de människor som står utanför arbetsmarknaden (som sjukskrivna, studenter, pensionärer, m fl). Samtidigt har många löntagargrupper blivit utsatta för en allt hårdare låglönekonkurrens från östeuropeiska länder. Detta har även inneburit försämrade arbetsförhållanden för inhemska löntagare. Invandare och arbetare från andra länder fick skulden och Dansk Folkeparti fick rösterna.

Efter att partiet fått 22 procent av rösterna i valet 2015 och blivit näst största parti i Folketinget (och det största borgerliga partiet) har övriga partier försökt ta över Dansk Folkepartis restriktiva invandringspolitik. Socialdemokraterna har följt efter och är idag också lika restriktiva som Dansk Folkeparti. Detta skifte bland övriga partier är ett av flera skäl till Dansk Folkepartis dramatiska fall till endast fyra procent av rösterna.

Vissa väljare har gått högerut, till Konservativa Folkepartiet och extremhögerpartiet Nye Borgerlige. Samtidigt innebar valresultatet i de danska lokalvalen den 16 november att även partier ”till vänster” stärktes. Enhedslisten, som bildades 1989 genom en sammanslagning av tre mindre vänsterpartier, gick kraftigt framåt – speciellt i städerna. I huvudstaden Köpenhamn blev Enhedslisten största parti med hela 25 procent av rösterna!

Som i många andra delar av världen håller den traditionella politiska ordningen på att upplösas. I Danmark karakteriseras situationen av ett stort missnöje med nedskärningarna i välfärden, vilket bland annat tagit sig uttryck i den sjuksköterskestrejk som pågick under tio veckor i somras.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.