IS-kvinnor som återvänder till Sverige har åtalats för krigsbrott

Fånglägret al-Hol i Syrien, ett av de läger där medlemmar i IS/Daesh hållits fängslade. (Foto: Y. Boechat/VOA)
Dela med dig

Under hösten har ett flertal kvinnor som tidigare anslutit sig till Islamiska Staten i Irak och Syrien återvänt till Sverige. Kvinnorna har mötts av polis och socialtjänst. Deras barn har omhändertagits och kvinnorna själva har delgivits misstanke om krigsförbrytelser. Samtidigt går merparten av de ca 150 individer som tidigare återvänt från IS/Daesh till Sverige fria.

Det har gått tre år sedan IS/Daesh förlorade sitt sista fäste i Syrien. De kvinnor som nu återvänder till Sverige har suttit i fånglägret Al-Roj hos det kurdiska självstyret i Syrien sedan dess. De kurdiska myndigheterna har börjat utvisa de personer som de inte kan ställa inför rätta eller fortsätta att förvara i något av sina fångläger.

En första trio med förbrytare från al-Roj landade i Sverige i september i år. Nästa ”gäng” anlände i oktober. Kvinnorna möttes av polis och socialtjänst. Deras barn omhändertogs och de delgavs misstanke om krigsförbrytelser. Kammaråklagare Peter Larsson såg till att förhör genomfördes. Sedan släpptes kvinnorna på fri fot igen – men under Säpos bevakning.

Förvaltningsrätten har nu, enligt stiftelsen Doku, hävt omhändertagandet av en av kvinnornas barn. Detta trots att barnen, som uppges vara fyra och sex år gamla, är uppenbart påverkade av uppväxten i Islamiska Statens brutala kalifat och trots att mamman är misttänkt för krigsförbrytelser och folkrättsbrott. Enligt jourhemmet där barnen varit placerade har sexåringen lekt ”olämpliga krigslekar”. Barnen har även talat om att musik, dans och film är ”haram” (förbjudet).

Många IS-anhängare går fria

Omkring 300 personer reste från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS/Daesh. Detta var näst flest i Europa, sett till befolkningens storlek. En tredjedel var kvinnor. Säpo beräknar att ungefär hälften av de 300 har återvänt till Sverige. Men det är i princip bara under det senaste året som de svenska myndigheterna aktivt har börjat försöka lagföra dessa. Detta trots att alla 300 måste anses vara delaktiga i de fruktansvärda brott som IS/Daesh begått, bland annat i form av folkmord på den yazidiska folkgruppen.

Det är väl styrkt att alla som reste till Syrien visste vad de gjorde. Det är belagt att utländska medborgare som anslöt sig till IS/Daesh genomgick en omfattande religiös indoktrinering och militär träning. Detta gällde även kvinnor och barn.

Det är positivt att alla de IS-kvinnor som återvänt till Sverige nu utreds för krigsförbrytelser. Men även de 150 personer som tidigare återvänt måste utredas och åtalas. Dels för att ge upprättelse till offren, som idag riskerar att stöta på sina plågoandar på ICA eller Coop. Dels för att upprätthålla respekten för rättsstaten och det svenska samhället.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.