Mutbrott, tomtar och köttets lustar

Slagserien i nummer 169

Ett par boxningshandskar
Dela med dig

Mutbrott och fängelse i Brasilien

De som vill organisera de olympiska spelen har länge ägnat sig åt tjuv- och rackarspel.  Den före detta ordföranden för Brasiliens olympiska kommitté, Carlos Arthur Nuzman, har befunnits skyldig till mutbrott. Om han förlorar sin överklagan väntar 30 år och 11 månader i fängelse (någon drog av en månad).

En av hans medkonspiratörer, Rios forne guvernör Sergio Cabral, har redan ”suttit inne” sedan 2016. Den forne guvernören och har erkänt att han betalt 2 miljoner dollar i mutor till folk i den Internationella Olympiska Kommittén. Sergio ville få de olympiska spelen till Rio.

En gång för mycket länge sedan skulle deltagarna i de olympiska spelen vara amatörer. Idag är nästan alla proffs. Det enda amatörmässiga som återstår är mutförsöken.

De som upptäcks…

Mutbrott utan fängelse i Österrike

Den österrikiska förbundskanslern Sebastian Kurz avgick från sitt ämbete den 9 oktober. Han är ledaren för det österrikiska folkpartiet (ÖVP). Sedan valet 2019 har Kurz hunnit två regeringar.

Den första regeringen gick i stöpet när koalitionspartnern Frihetspartiet (ÖFP) råkade ut för en skandal. Höga medlemmar i partiet hade skrutit om sina fula valtricks för en journalist som utgett sig för att vara släkt med en rysk oligark. Och sådana är ju pålitliga när det gäller valtricks!

Efter detta gick Kurz samman med Die Grünen. Men bara ett tag efter tvingades han avgå själv. Han anklagas för att ha använt offentliga medel för att köpa sig positiva opinionsmätningar som bland annat visade att Kurz var populär både inom sitt parti och som kansler. Kurz misstänks även ha ljugit för en parlamentarisk utredning. Men trots allt har Kurz klarat sig bättre än pojkarna i Brasilien. Han har bara avgått som kansler och kvarstår trots allt som partiledare. Han befinner sig också på fri fot.

Än så länge…

Tomtar i Västerbotten

MP höll sin kongress 15–17 oktober. Till kongressen hade ett 30-tal medlemmar lämnat in en motion om att SVT skulle införa ett ”klimatnytt” under en kvart i varje sändning av Aktuellt och Rapport.

Lennart Frostenjö, ledamot i styrelsen för MP i Västerbotten, försvarade motionen i radion med att det bara var ”ett rop på hjälp” i klimatfrågan. Reportern frågade då hur Frostensjö skulle ställa sig ifall andra politiska partier, exempelvis SD, skulle ställa liknande krav? Frostensjö svarade att om det fanns forskning som visar på problem hade han inga invändningar.

Det hör till saken att SVT ska vara oberoende av politikers rop på hjälp. Kanske det är sådana inslag i MP som gör att Magda nästan såg nöjd ut då hon fick regera i ensamt majestät…

Köttets lustar i Iran

Den islamistiska regimen i Iran gillar inte satirtecknare och kritisk konst. Åtminstone om den drabbar regimen. Det är alltså inte lätt att vara satirtecknare i Iran. Nyligen deklarerade Ayatollah Khamenei att kvinnliga seriefigurer i film och tryck måste ha slöja på sig. Detta ”på grund av konsekvenserna av att inte ha på sig slöja”. Mullorna är rädda att köttets lustar kan väckas.

Till helvetet med de som gillar Barba-mamma och Mimmi Mus…


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.