S-politiker i Nyköping hoppar av till islamistiska partiet Nyans

Foto: Partiet Nyans / Nyköpings kommun
Dela med dig

En lokalpolitiker i Nyköping med invandrarbakgrund, Ibrahim Ben Alaya, har hoppat av Socialdemokraterna och istället gått med i Partiet Nyans. Ben Alaya anser att det inte finns någon vilja från Socialdemokraterna att utse och inkludera personer med invandrarbakgrund till topposter inom partiet.

Ben Alaya har verkat inom lokalpolitiken i Nyköping som ersättare i kommunfullmäktige samt i barn- och ungdomsnämnden. Därmed blir han partiet Nyans första medlem med politiska förtroendeuppdrag.

Ibrahim Ben Alaya anser att han, efter 14 år inom Socialdemokraterna, borde ha nominerats till någon viktigare eller högre uppsatt post. Men enligt Ben Alaya är dessa reserverade för de redan utvalda. Ordförande för Socialdemokraterna i Nyköping, Lennart Halvarsson, känner inte igen sig i kritiken utan anser att Ben Alaya har fel i sak. Enligt Halvarsson finns det inte några genvägar till topposterna, utan som politiker måste man vinna människors förtroende – något Halvarsson anser att Ibrahim Ben Alaya inte lyckats med tillräckligt.

Ibrahim Ben Alaya har nu alltså lämnat Socialdemokraterna i protest och istället gått med i det nystartade partiet Nyans. Partiet Nyans startades av islamister med kopplingar till bland annat Muslimska Brödraskapet. Nyans ordförande, Mikail Yüksel, uteslöts ur Centerpartiet strax före valet 2018 då det bland annat avslöjats att han hade kopplingar till den turkiska fasciströrelsen Grå Vargarna.

Partiet Nyans påstår sig företräda Sveriges muslimer, men representerar i själva verket en extrem minoritet. Nyans har exempelvis tagit den islamistiska Safirskolan (tidigare Vetenskapsskolan) i försvar. I juni 2019 avslöjade stiftelsen Doku att Safirskolan anställt minst fyra personer som återvänt till Sverige efter att ha anslutit sig till Daesh / Islamiska Staten i Syrien och Irak. Dessutom kunde ytterligare sju anställda knytas till den våldsbejakande jihadistiska miljön i Sverige.

Majoriteten av muslimerna i Sverige är demokratiskt sinnade och vill inte att deras barn ska undervisas av anhängare till Daesh / IS. Partiet Nyans representerar en extrem minoritet.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.