Region Dalarna får grönt ljus av jurister att neka ovaccinerade anställning

Region Dalarna anser sig ha juridisk rätt att vägra ovaccinerade anställning. Foto: Region Dalarna
Dela med dig

Region Dalarna vill kunna omplacera, säga upp och neka personer anställning om de inte kan uppvisa ett vaccinationsbevis. Vårdförbundets avdelningsordförande Marion Vaeggemose kallar förslaget för en ’’oproportionerlig lösning’’ och fackförbunden säger prompt nej.

Förslaget innebär alltså att den som inte vaccinerat sig och kan uppvisa ett vaccinationsbevis kan nekas anställning inom vården i Dalarna. De som redan är anställda omplaceras i stället, utan några som helst förhandlingar med fackförbund, och de som inte kan omplaceras sägs upp.

Motiveringen till en sådan strikt policy är enkel: att värna om patienternas säkerhet. Frågan aktualiseras ytterligare av det faktum att covid-19 just nu sprids snabbt i Europa och att våra nordiska grannländer Norge och Danmark har drabbats av en fjärde våg.

Men förslaget är inte utan kritik. Vårdförbundets avdelningsordförande Marion Vaeggemose anser att förslaget är en oproportionerlig lösning, bland annat för att 93 procent av personalen inom vården redan är vaccinerade och de som redan är vaccinerade kan smittas ändå. Vidare kan plötsliga förflyttningar av anställda ge upphov till negativa konsekvenser både för den som blir uppsagd och för de vårdenheter som redan är underbemannade. Slutligen hävdas att förslaget bryter mot grundlagen och de mänskliga rättigheterna som säger att vi har rätt till personlig- och kroppslig integritet och Vaeggemose jämför tvång till vaccination med tvång till lobotomi.

Utfallet av utredningen är ännu oklart. Frågan är mer komplicerad än vad man vid en första anblick tror. Vi kan lämna frågan om de mänskliga rättigheterna därhän. Men ett par saker kan sägas. Det första är att grundlagen innebär att ingen kan tvingas till vaccination. Men å andra sidan har patienter (och övrig personal) också en rättighet till liv och hälsa vilket äventyras av människor som inte vaccinerat sig. Dessa två rättigheter måste ställas emot varandra.

Argumentet att även vaccinerade kan bli smittade och därmed smitta andra håller inte, eftersom sannolikheten att en vaccinerad person blir smittad är lägre än att en ovaccinerad person blir smittad. Det är också helt befängt att jämföra vaccinationskrav för anställda med lobotomi; ingen tvingas i fysisk mening till att vaccinera sig.

Däremot tvingas de välja mellan att vaccinera sig och att omförflyttas eller sägas upp – och en del kanske tycker det är samma sak. Motivet är i vart fall att minska antalet dödsfall och sjuka. Det är i vart fall inte första gången samhället ställs inför skranket att värdera människoliv och väga individuell frihet mot konsekvenser.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.