Föreläsning med Piotr Zettinger som överlevde Förintelsen

Dela med dig

Varje år högtidlighålls minnet av Kristallnatten den 9 november på olika platser i Sverige. Dels för att hedra de miljoner judar som föll offer för nazismen. Dels för att bekämpa dagens växande antisemitism i Europa och Sverige.

Den 9 november kallas för Kristallnatten för att det var denna natt år 1938 som nazisterna trappade upp våldet mot den judiska befolkningen i Tyskland genom att bland annat krossa tusentals fönster på judiska butiker och synagogor.

I år höll vi minnet av Kristallnatten levande genom en digital föreläsning med Piotr Zettinger, som överlevde Förintelsen. Piotr Zettinger föddes i Warszawa 1938. Av 80 000 judiska barn som levde i Warszawas getto överlevde endast 4 000. Piotr var ett av dessa. När människor började föras till koncentrationslägret Treblinka lyckades hans föräldrar smuggla ut sin son ur gettot. Han var då drygt 4 år gammal. När han var 7 år återförenades han med sin mamma, som också hade överlevt.

Föreläsningen sändes live via Facebook. Du kan se den i efterhand nedan.


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.