Foto: ABBA / Pressbild

ABBA:s nya skiva – recension

Dela med dig

Då det begav sig var det inte PK att lyssna på ABBA. Många recensenter har vittnat om att de redan hade bestämt sig för att skriva ned gruppen innan de gick på konserterna. Samtidigt var ABBA oerhört stora utomlands. Speciellt i Australien. Vi var många som blev lurade – i bemärkelsen bestulna – på ABBA. Och gruppens storhet.

När Björn och Benny, Agneta och Frida nu tar risken att ge ut ett nytt album efter 40 år, när de alla har fyllt 70, bör detta uppmärksammas. Abbornas mod uppmärksammas definitivt av Nya Arbetartidningen. Vi vill rekommendera alla våra läsare att ta del av den recension av ABBA:s nya skiva som publicerades i DN.

Här är ett utdrag ur recensionen:

”Bara öppningen på ”Voyage” är ett underverk. Hur de sex orgelklingande tonerna i introt anländer som från skyn, i en mjukt elastisk tretakt, och som efter en kort andhämtning föder frasen: ”I still have faith in you”. Vilken bereder vägen för en låt med ett allt starkare ljusinsläpp och som bit för bit reser sig likt en katedral. Det här kunde varit av Bach var mitt intryck när jag hörde den första gången, förstärkt av att den mot slutet också alstrar en allt tätare flerstämmighet.

Men också för att jag vet hur mycket Bach som kompositören Benny Andersson har i sina fingrar. Dessutom är den ett prov på hur kongenial Björn Ulvaeus kan vara som textförfattare då han går till verket utifrån sitt dagliga umgänge med prosa, poesi och filosofi. Och orden för honom bara finns där.

Abbas storhet kan förklaras på många sätt. Men den har aldrig haft med livsstilsattityder att göra, till skillnad från så mycket annan popmusik. Musiken skall, om möjligt, ha en upplyftande och tröstande verkan, menade Benny Andersson i den intervju jag gjorde med honom i DN inför hans soloalbum ”Piano” från 2017. Ett album som bland annat synliggjorde några av Abba-låtarna som musikaliska kompositioner i sin egen rätt, som innovativa variationer av den klassiska poplåtens olika byggstenar. Inte minst konsten att skapa överraskande händelser i refrängerna – så att de verkligen kan upplevas som förlösande.”

Du kan läsa hela artikeln via länken nedan (kan kräva en DN-prenumeration):
https://www.dn.se/kultur/abbas-voyage-kommer-fa-varlden-att-dansa-och-sjunga/


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.