Känslan att ha en riktig gammeldags sommarstuga

På en gammal sommarstuga finns det alltid mycket att göra. Foto: Daniel Chekalov / Unsplash.com
Dela med dig

När jag är ledig åker jag gärna till min sommarstuga i Västerbottens inland. Den stugan saknar alla bekvämligheter som tvättmaskin, diskmaskin, tv, dator, m.m. Att slippa alla de där moderniteterna innebär att jag får chansen att koppla av på riktigt.

Idag är det många som har sommarstugor med alla tänkbara bekvämligheter. När de är på semester i stugan innebär detta att de i princip bara byter bostadsort under sommaren. För mig är det inte att ha en sommarstuga på riktigt.

I min stuga finns det varken elektricitet eller rinnande vatten. Istället får jag gå till brunnen och hämta vatten i hinkar. Maten förvarar jag i ett gammalt gasolkylskåp som är gjort för att passa i husvagnar. Jag tillagar maten på en gammal gasolspis. Värmen i ugnen kommer underifrån så det är lite annorlunda än att laga mat med en modern spis. När man behöver uträtta sina behov är det ett vanligt hederligt utedass som gäller.

Det finns heller inte några gatlysen runt vägen där jag har stugan. På sensommaren kan det därför bli riktigt mörkt och kallt på kvällspromenaden eller cykelturen. Men smyger man fram efter skogsvägen, och har lite tur, så får man se älgar eller andra djur. När det blir kallt så är det bara att bära in ved och börja elda i kaminen eller om man vill i den öppna spisen. Det skapar en typ av mysfaktor som är svår att hitta någon annan stans. Att somna till en sprakande brasa är oslagbart!

Genom åren har jag haft många olika kompisar med mig till stugan. Men långt ifrån alla har klarat av att vara där speciellt många dagar i sträck innan de gett upp och farit hem till civilisationen igen. Ibland har det varit tillgången till en vanlig toalett som lockat. Andra gånger har suget efter bekvämligheter som tv-spel eller datorer blivit för stort.

Det finns alltid saker att fixa när man har en sommarstuga. Oftast handlar det om att måla eller snickra. Men blir det för varmt ute blir dagarna lugnare. Då sitter man i solstolen med något trevligt att läsa och friheten att kunna ta sig ett bad när man känner för det!

Under årets sommar var det många dagar då det var väldigt varmt ute. Då var det underbart att kunna ta en sväng ut på sjön med kanoten. Speciellt vindstilla dagar då sjön legat spegelblank.

Det bästa är ändå att få äta en god middag på grillat kött med hemmagjord potatisgratäng eller nåt annat gott, sätta sig i den vedeldade bastun i några timmar och sedan kasta sig ut i sjön.

För mig är detta väldigt rogivande och avkopplande. Jag skulle aldrig byta bort det mot en modern stuga som är mer som ett andra hus – fast på annan ort.


Dela med dig