Brittisk parlamentsledamot knivmördad av IS-sympatisör

Foto: Southend-on-Sea Borough Council
Dela med dig

Den brittiska parlamentsledamoten David Amess, 69, knivhöggs till döds vid ett möte med väljare i en kyrka i kuststaden Leigh-on-sea i Essex, öster om London den 15 oktober. Amess, som hörde till Torypartiet, var i färd med att ta emot sina väljare i kyrkan Belfairs Methodist Church när han blev överfallen.

Både ambulans och räddningshelikopter var snabbt på plats, men Amess liv gick inte att rädda. Han avled inne i kyrkan. En 25-årig man greps efter knivöverfallet. Enligt The Times väntade han på polisen utanför kyrkan och lät sig lugnt gripas. Enligt polisen var ingen annan inblandad i dådet.

– Vi har förlorat en mycket älskad vän och kollega, sade premiärminister Boris Johnson i samband med en presskonferens efter mordet.

– Han var en av de snällaste och vänligaste personerna inom politiken.

Enligt Metropolitan Police i London behandlar de mordet som en terrorhandling. Utredningen bedrivs av en särskild enhet för kontraterrorism. Gärningsmannen anser sig tillhöra terrororganisationen Islamiska Staten och uppges ha planerat att mörda en parlamentsledamot under flera års tid.

Detta är andra gången på bara fem år som en brittisk parlamentsledamot mördas i ett politiskt motiverat dåd. År 2016 sköts Labourledamoten Jo Cox ihjäl i Bristell utanför Leeds, bara en dryg vecka före Brexit-omröstningen i Storbritannien. Förövaren var en då 52-årig man som hade starka nazistiska sympatier och som såg Cox som sin fiende då hon var motståndare till Brexit.

En sammankomst för att hedra minnet av David Amess hölls samma dag som mordet skedde och flaggorna vid parlamentet halades till halv stång. Rättegången mot gärningsmannen förväntas äga rum i mars nästa år. En första preliminär förhandling äger rum den 5 november.


Dela med dig