Bolsonaro anklagas för massmord för sin hantering av coronapandemin

Brasiliens president Jair Bolsonaro har inte tagit coronapandemin på allvar - med katastrofala följder. Foto: Isac Nóbrega/PR (CC BY 2.0)
Dela med dig

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagas för brott mot mänskligheten i en parlamentarisk utredning om hanteringen av coronapandemin. Fler brott finns även med, inklusive maktmissbruk. Utredningen hävdar att Bolsonaro medvetet låtit coronaviruset sprida sig i ett misslyckat försök att nå flockimmunitet. Över 600 000 människor i Brasilien har dött efter att ha utvecklat covid-19. Utredningen menar att Bolsonaro inte tagit pandemin på allvar och bör åtalas för massmord och folkmord.

”Många av dessa dödsfall var möjliga att förhindra,” säger senatens förhörsledare Renan Calherios i en intervju i tidningen Guardian. ”Jag är personligen övertygad om att han är ansvarig för att ha snabbat på slakten.”

Ända sedan pandemin bröt ut har president Bolsonaro gjort allt han kunnat för att tona ner hotet från coronaviruset. Medan andra länder stängde ner, införde social distansering och ansiktsmasker så uppmuntrade Bolsonaro och hans allierade tvärtom till stora folksamlingar och avrådde ifrån ansiktsmasker.

Bland den skarpaste kritiken som utredningen riktar mot Bolsonaro är att presidenten länge vägrade att köpa in vaccin. I stället drev han på användandet av icke godkända behandlingar mot covid-19, så som malariamedicinen klorokin och antiparasitmedlet ivermektin. Detta långt efter att dessa visat sig vara ineffektiva. Bolsonaro fick en riksomfattande privatägd sjukhuskedja att använda sina patienter som försökskaniner för dessa mediciner i ett försök att visa att epidemiologerna hade fel.

Vidare menar utredningen att vaccineringen, när den väl kom i gång, hade kunnat starta flera månader tidigare om inte Bolsonaros regering ignorerat försök till kontakt från Pfizer. I stället planerade hälsodepartementet att köpa in ett icke godkänt vaccin från Indien. Detta till ett högre pris än avtalat för att ansvariga på hälsodepartementet skulle kunna dela på mellanskillnaden, något som uppdagades varpå affären avbröts. Bolsonaro valde att inte polisanmäla de ansvariga, vilket i utredningen rubriceras som ämbetsbrott.

Rapporten, som är över tusen sidor lång, lästes upp för senaten som röstade för att godkänna densamma. I skrivande stund ligger rapporten på riksåklagarens bord. Denne har 30 dagar på sig att besluta sig för om president Bolsonaro, och andra nämnda i rapporten, ska åtalas eller inte. Bolsonaro nekar själv till anklagelserna och hävdar att utredningen är politiskt motiverad.


Dela med dig