Pandora Papers-special

Slagserien i nummer 167

Ett par boxningshandskar
Dela med dig

En av de senaste veckornas stora nyheter är publiceringen av ”Pandora Papers”. Pandora Papers är en läcka på runt 12 miljoner dokument med personer som alla, på olika sätt, försökt undanhålla miljonbelopp från skattemyndigheterna. Tillsammans med det vanliga förbrytargalleriet som MC-gäng, högerextremister och bedragare hittar vi även en rad kända ansikten.

Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair

Tony Blairs fru Cherie behövde ett nytt tillhåll för sin advokatbyrå. Makarna Blair köpte därför en fastighet i centrala London för 6,5 miljoner pund (77 miljoner kr). Det finurliga var att de inte köpte fastigheten i sig, utan det utländska brevlådeföretag som ägde fastigheten – och slapp därför betala 300 000 pund i skatt.

Makarna Blair försökte vifta bort kritiken genom att hänvisa till att säljaren ”insisterade” på att sälja fastigheten så. Skumt värre.

De borde kanske ha dragit öronen åt sig redan vid ”utländskt brevlådeföretag”, men vad vet vi…

Det brittiska kungahuset…

Även det brittiska kungahuset har sysslat med skumma fastighetsköp. Kungahuset har köpt fastigheter till ett värde av hela 67 miljoner pund av den korruptionsanklagade presidentfamiljen i Azerbajdzjan. Fastigheterna köptes – du gissade rätt – genom ett brevlådeföretag.

Den brittiska kungafamiljen är skattebefriad så de förstod väl inte riktigt problemet…

…hjälpte Azerbajdzjans president att tvätta pengar

Presidenten i Azerbajdzjan, Ilham Alijev, misstänks för övrigt ha köpt fastigheter för nästan 400 miljoner pund de senaste 15 åren – med pengar stulna från det azerbajdzjanska folket. För att tvätta de stulna pengarna har Alijev sålt ett flertal av fastigheterna vidare.

Bland annat till det brittiska kungahuset…

Tjeckiens premiärminister

En annan som gömt sina tillgångar i brevlådeföretag är Tjeckiens tidigare premiärminister Andrej Babiš. Babiš köpte sig en villa på den franska Rivieran för den nätta summan av 20 miljoner dollar. Ett problem för Babiš är att han profilerat sig som en hård motståndare mot korruption. Ett annat problem var att det var val i Tjeckien den 8 oktober – fem dagar efter publiceringen av Pandora Papers.

Nu är inte Babiš premiärminister längre…


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.