20 år sedan attackerna mot World Trade Center den 11 september

Ögonblicket då det andra planet träffar det södra tornet den 11 september 2001. Foto: Robert J. Fisch (CC BY-SA 2.0)
Dela med dig

Den 11 september 2001 förändrades världen. För första gången genomförde en icke-stat en krigshandling mot en stat. Sedan dess råder ofred.

I dessa dagar är det många som tänker tillbaka på händelserna för 20 år sedan. Vi minns alla bilderna som visades om och om igen: på de kapade planen som flyger in i World Trade Centers båda torn, på människorna som hoppade – många hand i hand – för att dö av fallet istället för att bli lågornas rov och slutligen kollapsen för de båda tornen samt den oerhörda rökpelaren efteråt. Detta var första gången som en icke-stat hade riktat en krigshandling mot en stat. Och inte mot vilken stat som helst.

Efter attackerna förändrades världen. En av de första och mest påtagliga förändringarna var de dramatiskt skärpta säkerhetsrutinerna på alla flygplatser. Det blev plötsligt väldigt mycket mer omständligt att flyga. Men ingen sade emot. Många av oss var, om inte rädda så i alla fall nervösa, i samband med flygresor under en lång tid efter 11 september 2001.

USA angrep Afghanistan en mycket kort tid efter attackerna. De första bomberna började falla redan den 7 oktober – bara tre veckor och två dagar efter den 11 september! Detta innebär att själva beslutet att anfalla Afghanistan måste ha tagits bara några dagar efter den 11 september. Tyvärr utan eftertanke. Detta var en tid då eftertanke inte stod högt i kurs. Och därmed inte på dagordningen. Däremot hade USA:s styrande ett väldigt stort behov av att visa styrka. Och av att visa sin egen befolkning att de skyldiga skulle bestraffas.

Attackerna mot World Trade Center i New York var nämligen ingen ”vanlig” terroristattack. Det var den första krigshandling som en icke-stat (al-Qaida) har riktat mot en stat – den enda kvarvarande supermakten USA. Det som gjorde attackerna till en krigshandling var kombinationen av tre saker:
* Antalet döda och skadade: Det dog och skadades fler människor den 11 september 2001 än vid Japans angrepp på USA:s flottbas Pearl Harbor i december 1941. Antalet som dödades på grund av al-Qaidas attack för tjugo år sedan var 3 000 (2 996). Antalet skadade var det dubbla. Men det kunde ha dödats många gånger fler människor om planen hade flugit in i tornen några timmar senare.
* Målen för angreppen: World Trade Center utgjorde en symbol för USA:s ekonomiska makt. Al-Qaida lyckades även få ett tredje flygplan att krascha in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon – symbolen för landets militära makt. Ett fjärde kapat flygplan var på väg mot Vita huset eller Kapitolium i Washington DC. Men passagerarna lyckades övermanna flygkaparna. Detta plan kraschade istället på ett fält i delstaten Pennsylvania.
* De avancerade förberedelserna: Dittills hade terroristhandlingar oftast bestått av att placera ut bomber (IRA), kidnappningar av enskilda personer (Baader-Meinhof) eller av självmordsbombare (bland annat i Libanon). Men det som hände den 11 september 2001 var något helt annat. Förberedelserna i form av ekonomiska kostnader, logistik och metodik som gjorde det möjligt att ta kontroll över fyra passagerarplan inom loppet av en timme och 14 minuter, tillsammans med flygkunskaperna, mm, gjorde detta till en verklig krigshandling. 

Kriget mot terrorismen

USA:s dåvarande president George W. Bush använde begreppet ”War on Terrorism” för första gången i ett tal utanför Vita huset den 16 september 2001. Sedan följde invasionen av Afghanistan en mycket kort tid därefter. År 2003 invaderade USA även Irak.

USA:s president hade även varit snabb med att förklara att de som inte tog USA:s sida i kriget mot terrorismen riskerade att ses som USA:s motståndare. I ett tal den 20 september 2001 sa han följande ord: ”Varje nation, i varje region, har ett val att göra: Antingen är ni med oss – eller med terroristerna”. I senare tal lade han dessutom till ”…och det finns inget mitt emellan”. Denna inställning var det helt övervägande skälet till att exempelvis Sverige sände militär trupp till Afghanistan – vilket innebar att fem svenska soldater miste livet.

Vi känner till vad som hände sedan. Efter tjugo år av krig hade USA tänkt lämna Afghanistan, symboliskt, just den 11 september i år. Men sammanbrottet för den regering, armé och övriga strukturer som främst USA hade skapat gick så snabbt att kaos utbröt. Detta tvingade USA att påskynda tillbakadragandet. USA:s sista stridande soldater lämnade Afghanistan redan tisdagen den 31 augusti.

Därmed var det som inledningsvis kallades för ”Operation Enduring Freedom” (operation uthållig frihet) över. Namnet framstår som både smärtsamt och ironiskt. Talibanernas styre i Afghanistan – som invasionen och ockupationen från USA:s och andra ”västmakters” sida avbröt under två decennier – är idag återupprättat. Landet heter återigen Islamiska emiratet Afghanistan precis som under åren 1996-2001.

Den 11 september och Afghanistan är ”gifta”

I USA är händelserna den 11 september för tjugo år sedan, och det lika långa kriget i Afghanistan, helt sammankopplade. Eller som en kvinna sa i radions P1: ”They are married” (de är gifta). Den 11 september präglas både det amerikanska samhället, och det afghanska, av smärta. På olika sätt.

Och i Afghanistan kommer sannolikt denna smärta att bli bestående. Det har rått ett tillstånd av krig, eller icke-fred, där under mer än 42 år. Den insikt som invasionen, och den långvariga ockupationen, förhoppningsvis har gett olika stats- och regeringschefer är att det inte går att bomba fram vissa förändringar. Inte ens USA kan det.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.