Nordkorea, matbristen och epidemin

Ett par boxningshandskar
Dela med dig

En epidemi går genom Nordkorea…

(Nej, det handlar inte om corona – någon sådan pandemi finns, enligt officiella källor, inte i Nordkorea.)

Nordkorea har stora matförsörjningsproblem. Torka, kraftiga regnväder och svårigheter att få tag i gödningsmedel hade gjort att akut matbrist uppstått i landet. Enligt FN hade 10 miljoner nordkoreaner inte regelbunden tillgång till mat under 2020. I år väntas den siffran stiga.

Den nordkoreanska regimen har därför beslutat att ta itu med hårdhandskarna när det gäller … fetmaepidemin!

Epidemin bekämpas med tecknad film

För att motverka den påstådda ”fetmaepidemin” har den nordkoreanska staten skapat en tecknad propagandafilm, riktad mot barn. Huvudpersonerna i filmen är två flickor, en smal och en tjock. När den överviktiga flickan vill ta bussen hem får hon en utskällning av den smala flickan, som säger ”Det här är varför du håller på att bli fet!”.

Senare ser man den smala flickan träna akrobatik medan den överviktiga proppar i sig godis och somnar i soffan. Moralen är mer övertydlig än i en klassisk fabel och ungefär lika elak i tonen som en barnsaga från 1800-talet.

Spara och Slösa, släng er i väggen…

Ett barn som har slocknat på soffan efter att ha tryckt i sig en massa godis. En vanlig syn i Nordkorea…?

Statliga bantningstips

I statlig nyhetsmedia har artiklar med bantningstips börjat publiceras. I en artikel berättar en 27-årig kvinna att hon gick ned fem kilo på 20 dagar efter att ha genomgått en viktminskningsbehandling på ett sjukhus.

De flesta nordkoreaner behöver dock inga viktminskningsbehandlingar på sjukhus för att gå ned fem kilo på 20 dagar.

Det tar matbristen hand om…

En smalare Kim Jong-Un

Även Nordkoreas diktator, Kim Jong-Un, har gått ned i vikt på senaste tiden. Enligt den Sydkoreanska underrättelsetjänsten vägde Jong-Un närmare 140 kilo som mest. Men på senare tid har han tappat dramatiskt i vikt. I juni trodde Sydkorea att han hade förlorat mellan 10 – 20 kilo. Och sedan dess har minskningen fortsatt.

Kanske är alltihop bara ett sätt för grabben att banta…

Före

Efter


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.