Protester gav delseger mot nedskärningsplaner på nattpatrullen

Personalen i Sotenäs vann en delseger.
Dela med dig

Invånare och personal i Sotenäs kommun i Västergötland protesterar mot en planerad nedskärning i nattpatrullen. Planen för neddragningen är att minska från två till en undersköterska per natt och beror på att kommunen vill spara pengar. Nattpatrullen i Sotenäs har 25 planerade besök och 300 larmkunder varje natt. Tack vara protesterna har planen att genomföra neddragningen flyttats fram.

– Vi kan inte jobba fortare, vi kan inte köra fortare. Ska man behöva riskera livet? säger Ann-Sofie Svensson, undersköterska och skyddsombud, till tidningen Kommunalarbetaren.

Svensson menar också att det är en stor otrygghet att arbeta ensam på natten och att det saknas en plan för hur de anställda ska göra om de behöver hjälp. Det är inte ovanligt att de får ett larm där de behöver vara två, t ex om någon har ramlat.

Sotenäs, som ligger på västkusten, är stor till ytan och har även larmkunder på en ö. För att ta sig till dessa behöver personalen kontakta den som har jour för att köra färjan.

– Det tar ungefär en timme bara att ta sig över. Sen ska jag utföra det jag behöver göra där ute, och det är inte säkert att jag kan vara ensam, berättar Ann-Sofie Svensson.

Beslutet om neddragningen togs redan 2019 men sköts fram i och med pandemin. När planen väl skulle genomföras så ledde det till protester med insändare och debatt i media. Ann-Sofie Svensson startade en namninsamling tillsammans med några kollegor som har samlat stort stöd. Till följd av protesterna har neddragningen av nattpatrullen skjutits fram och en ny risk- och konsekvensanalys ska tas genomföras.

– Jag hoppas att de häver beslutet och inte tar upp det igen, säger skyddsombudet Ann-Sofie Svensson till Kommunalarbetaren.

Ärendet ska åter tas upp i omsorgsnämnden den 26 augusti.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.