Talibaner, Sida och Twitter

Ett par boxningshandskar
Dela med dig

Angående den där presenten som knappt blev använd

Ett gigantiskt problem i Afghanistan har varit den utbredda korruptionen. År 2012 installerade USA kontrollsystem på alla flygplatser i Afghanistan för att stoppa den omfattande smugglingen av kontanter. Dessa användes dock väldigt sparsamt. Afghanistans regering lät nämligen personer de såg som VVIP:s (Very Very Important Persons) kringgå kontrollerna.

Vad är väl samhällsbygge, lag och ordning när man kan göra några schyssta tjänster åt sina polare…

Vad ska man med motståndare till…

Apropå korruption. I programmet ”Konflikt” i P1 återberättades nyligen en historia om ett tillfälle då en förskräckt officer inom den afghanska armén upptäckte att det försvunnit diesel – för 52 miljoner dollar! Troligen hade personer inom armén helt enkelt tagit dieseln och sålt den till ”bättre behövande” (kanske talibanerna?) för att fylla sina egna fickor.

Med sådana officerare behöver man inga fiender…

Buntar med Sida-pengar

Afghanistan är det land i världen som Sverige skickat mest bistånd till sedan 2013. De senaste 20 åren har landet fått totalt 13,7 miljarder kronor av det svenska biståndet. Många undrar nog om pengarna verkligen kommer till nytta eller om de slussats ut ur landet av korrupta politiker.

Men ta det bara lugnt. Då den afghanske presidenten flydde med statskassan fick inte alla sedelbuntar plats i helikoptern, utan några lämnades kvar på marken.

Åtminstone några Sida-buntar ligger alltså kvar på afghansk mark…

Vad är skillnaden mellan Donald Trump och talibanerna?

Talibanerna finns på Twitter…


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.