Partinytt vecka 22

1. Veckans möten och arbetsuppgifter

Denna vecka är vårens viktigaste vecka. Vi har Tidningskonferens nu på lördag den 5 juni och tisdag till fredag handlar om att förbereda sig inför Tidningskonferensen. Detta på två sätt. Dels att ringa de vi inte har nått, dels genom att förbereda själva konferensen – inte minst politiskt. Vi har sagt det förut, men det förtjänar att sägas igen: Tidningskonferensen ersätter både kongressen och sommarlägret och handlar om den alltmer ”krisande” politiska situation som du kan läsa om i det senaste numret av NyA. Men konferensen handlar också om Arbetarpartiets framtid.

I morse kunde vi bland annat höra dessa två nyheter, som understryker den alltmer ”krisande” situationen:
* Det har publicerats en ny jämförelse av a-kassan i EU-länderna. Sverige hamnade på plats 21 av de 27 länderna inom EU – och var överlägset sämst i Norden. Detta är resultatet av att Reinfeldts regering försämrade a-kassan år 2006 samt att Socialdemokraterna, under snart två hela regeringsperioder, inte ens har försökt återställa a-kassan.
* Det har också avslöjats att USA har bedrivit omfattande spioneri mot Sverige och en rad andra europeiska länder som Tyskland, Frankrike och Norge. Detta med hjälp av den danska underrättelsetjänsten. Det handlar bland annat om ett spioneri mot svensk försvarsindustri inom Saab! Men Sverige kommer naturligtvis inte att ”ta i” mot USA. Alla riksdagspartier är alltför uppbundna till EU och främst Nato för att våga sätta ner foten. Tänk om liknande uppgifter hade kommit fram när det gäller Kina. Eller Putins Ryssland…

Den alltmer ”krisande” politiska situationen visar på behovet av ett nytt politiskt alternativ. Det alternativet skulle vi vilja kalla för ett arbetaralternativ. Men det politiska landskap som vuxit fram under denna vår innebär att valrörelsen 2022 kommer utkämpas mellan två nya politiska block. I det ena blocket utgörs kärnan av M och SD, i det andra av Centern och Socialdemokraterna. Vi har redan nämnt hur den M-ledda alliansen försämrade a-kassan och hur dagens S-ledda regering inte har återställt densamma. Istället angriper Stefan Löfven och Annie Lööf, arm i arm, nu anställningstryggheten samtidigt som de tar ett första steg för att införa marknadshyror! Rubriken på huvudartikeln i det senaste numret av NyA lyder ”Det har aldrig varit så svårt att välja parti som i valet 2022”.

Det är mot denna bakgrund som vi genomför vår Tidningskonferens nu på lördag. Och veckans möten handlar alltså om att förbereda Tidningskonferensen. Du som inte har blivit personligen kontaktad om att delta på lördag kl 09.30-18.45 kan ringa direkt om att delta. Ring 090-19 47 34.

2. Inläsningsmaterial

Vi ber alla att börja med att läsa huvudartikeln i senaste numret av NyA, med rubriken ”Det har aldrig varit så svårt att välja parti som i valet 2022”. Artikeln finns även att lyssna på i form av det senaste avsnittet av vår poddradio.

Sedan du har läst artikeln eller lyssnat på podden kan du ta itu med Arbetarpartiets förslag till Handlingsprogram i åtta delar. Du kan börja med del ett till fyra i förra numret av NyA (nr 160) och sedan fortsätta med del fem till åtta i det innevarande numret av NyA (nr 161).

3. Läs senaste VK-bloggen om en viktig debatt i Umeå kommunfullmäktige

Debatten handlade om hemtjänsten i Umeå kommun. Den har inte varit helt lätt för Arbetarpartiet, men vi är övertygade om att partiet har hamnat rätt och vi ser fram emot att få försvara våra ståndpunkter offentligt. Klicka här för att komma till bloggen.

Din e-postadress kommer inte publiceras.