Partinytt vecka 15

Dela med dig

Veckans tema – del två om Arbetarpartiets historia och ideologi

Det första temat i mötesserien om Arbetarpartiets historia hölls för två veckor sedan. Det handlade om varför vi tvingades ”bilda eget”. Denna veckas tema handlar om vår egen ideologiska identitet. Vår ideologiska identitet har vuxit fram i strid mot andra politiska riktningar. Det handlar bland annat om följande:

* Nazism och rasism. En av de viktigaste delarna i detta har bestått i att förstå hur Sd har utvecklats bort från sina nazistiska rötter. Vi betonade tidigt att Sd:s väljare i mycket stor utsträckning består av socialdemokrater som vänt sig bort från S på grund av detta partis misslyckade integrationspolitik.

* Stalinism. Stödet till diktaturerna i östblocket har historiskt sett uttryckts via främst Skp/Vpk (Vänsterpartiets föregångare).

Vi kommer att närma oss detta tema utifrån den nu pågående debatten rörande Socialdemokraterna, Skp/Vpk och Sd. Denna debatt styrs framförallt av tre partiers behov av att förfalska historien. Det handlar om M, Kd och L. Dessa tre partier har nämligen officiellt deklarerat att de kommer att sträva efter regeringsmakten – även om detta innebär att de blir politiskt beroende av Sd. Det var kring det politiska beroendet av Sd som hela striden inom L stod.

För att förminska betydelsen av att M, Kd och L gör sig beroende av Sd försöker nu en rad opinionsbildare, både i media och inom partierna, att förfalska historien. Detta genom att påstå att Socialdemokraterna varit politiskt beroende av ”kommunisterna” – och detta under årtionden. Förfalskningen består i att Socialdemokraterna aldrig var politiskt beroende av Skp/Vpk!

Men att säga detta verkar inte dagens ledarskap inom Socialdemokratin klara av. Dagens S-etablissemang klarar inte heller av att göra en riktig analys av Sverigedemokraternas historia – och detta partis oemotsvarade framgång.

Vi i Arbetarpartiet anser det vara vår plikt att bekämpa den historieförfalskning som nu pågår rörande Socialdemokratin och Skp/Vpk. Vi anser också att en riktig analys av Sd och detta partis historia – tillsammans med en egen slagkraftig politik – är nödvändig för att återvinna de tidigare socialdemokratiska väljare som numera röstar på Sd.

Inläsningsmaterial – tre artiklar ur det nya numret av NyA:

*  Historieförfalskning – borgarnas metod att försvara Sd-samarbetet
* Var socialdemokratin politiskt beroende av Skp/Vpk?
* Sverigedemokraternas nazistiska rötter får inte glömmas bort trots det nya samarbetet mellan Jimmie, Ulf och Ebba

Nytt fullspäckat nummer av Nya Arbetartidningen ute nu

Vi har precis gett ut nummer 159 av Nya Arbetartidningen. Skribenterna i detta nummer kommer från norr till söder. Tidningen innehåller som vanligt allt från lokala rapporter till internationella nyheter.

De tre huvudartiklarna i detta nummer rör diskussionen om Löfven, Skp/Vpk och Sd – en diskussion präglad av historieförfalskning. Vi påminner dels om att Skp/Vpk faktiskt inte har haft något egentligt inflytande över Socialdemokraterna. Vi påminner även om Sd:s nazistiska rötter – även om Sd idag inte är ett nazistiskt parti – och konstaterar att ett eventuellt regeringsalternativ byggt på M+Kd+Sd (+ eventuellt L, om de klarar 4-procentsspärren) i allra högsta grad kommer att bli beroende av Sd. Förutom detta finns en rad intressanta artiklar att läsa, bland annat:
* Islamistvänliga partiet Nyans ställer upp i valet 2022
* EU:s coronafond öppnar för överstatliga EU-skatter
* Covid-personal vid NUS demonstrerade för rättvisa lönepåslag
Samt mycket annat – som recept och filmtips.
Läs det nya numret så snart du får chansen!

Det är inte för sent att ge ett bidrag till påskinsamlingen

Under förra veckan startade Arbetarpartiets påskinsamling. Pandemin innebär att vi får mindre intäkter via tidningsförsäljning, vilket gör våra insamlingar desto viktigare. Vi hoppas att du som ännu inte gett ett bidrag kan ge en rejäl slant, särskilt om du fått tillbaka på skatten! Swisha till 123 504 71 05 eller betala in via Bankgiro till 5238-6786. Skriv ordet ”Insamling” i meddelandefältet.

Besluten som kommer styra vårt arbete ända fram till hösten

På förra veckans möten tog vi ett antal beslut, som kommer att styra Arbetarpartiets arbete under våren och en bit in i hösten. Besluten var följande:

a) Arbetarpartiet håller en Tidningskonferens lördag den 5 juni – istället för den Partikongress som skulle ha hållits i år. Skälet är coronapandemin.
Eftersom Tidningskonferensen ersätter Partikongressen blir den väldigt viktig att delta i. Alla bör därför redan nu boka in den 5 juni och göra sitt bästa för att delta. Tidningskonferensen blir också väldigt enkel att delta i. Dels eftersom den endast kommer att hållas under en dag (Partikongresser hålls under tre dagar), dels eftersom deltagare som inte bor i Umeå slipper resa utan kan delta via länk. Alltså – Tidningskonferensen är viktig så boka in lördagen den 5 juni redan idag.

b) Vi påbörjar mobiliseringen inför Tidningskonferensen (som alltså ersätter Partikongressen) omedelbart – redan då vi talar med medlemmar, och andra, om 1 Maj.

c) Coronapandemin och den tröga vaccinationstakten gör att vi inte kan dela ut Umebladet före sommaren. Under april och maj kommer vi därför att kontakta alla de som brukar hjälpa oss med utdelningen för att dessa inte ska tro att vi glömt bort dem eller lagt ner Umebladet. För så är inte fallet.

d) Vi kommer nämligen att distribuera ett nytt Umeblad till alla utdelare lördagen den 18 september!

Slut upp på 1 Maj!

Arbetarpartiet låter inte coronapandemin stå i vägen för att uppmärksamma arbetarrörelsens högtidsdag lördagen den 1 Maj. Vi kommer att ha två inslag:
* 13:00. Vi håller en mindre och coronasäkrad manifestation på Rådhustorget i Umeå, som även kommer att sändas via Facebook och Youtube. Det blir ett antal korta appeller. Temat blir uppvaktningen av Stefan Löfven vid riksdagens öppnande den 14 september. Detta som ett led i försvaret av sjukvård, äldreomsorg och anställningstrygghet.
* 15:00. Arbetarpartiets ordförande håller ett webbsänt anförande där vår ideologi och politik i övergripande frågor presenteras. Även detta kommer att sändas via Facebook och Youtube. Länkar för att delta på 1 Maj kommer att finnas i kommande partinytt. Se till att du är ledig och slut upp med oss på 1 Maj!


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.