Omgruppering i det borgerliga lägret?

Sabuni och Lööf drar åt olika håll. Foto: Lotta Holmström (CC BY-NC-ND 2.0) / Centerpartiet (CC BY 2.0)
Dela med dig

De politiska blocken i riksdagen ser ut att ritas om inför valet 2022. Liberalernas partistyrelse vill att partiet ska ingå i en borgerlig regering efter valet 2022. L säger sig även vara beredda att samtala med alla partier inklusive SD. Centerns partiledare Annie Lööf har samtidigt meddelat att C kan tänka sig att ingå i en regering tillsammans med Socialdemokraterna.

L-ledaren Nyamko Sabuni höll presskonferens den 5 mars. Hennes budskap var att L kommer att lämna Januariavtalet med S, C och MP efter det att budgetarbetet för år 2022 är avslutat. L ska sedan gå till val på att bilda en borgerlig regering tillsammans med M, KD och C efter valet 2022. Enligt Sabuni öppnar Liberalerna nu för att ”…prata med alla partier och bygga majoriteter där det finns” (SVT 5/3). Detta innebär att L även kan tänka sig att samtala med SD, även om Sabuni vidhåller att L inte kommer att ingå i en regering tillsammans med SD.

Partistyrelsens öppning mot SD kommer i ett läge då Liberalerna redan är djupt splittrade just i frågan om huruvida partiet ska ingå i en regering som är beroende av SD eller inte. Motsättningarna har dessutom eldats på av Liberalernas katastrofalt låga opinionssiffror (partiet har legat under tre procent i de två senaste Sifo-mätningarna). Efter partistyrelsens beslut har en rad ledande liberaler, bland annat ordförandena för L i Stockholms län och i Västsverige, kritiserat partiledningen i media.

Liberalernas framtid kan komma att avgöras på partirådet den 28 mars. Partirådets beslut väger tyngre än partistyrelsens (det var partirådet som tog beslutet att L skulle ingå i Januariavtalet).

Lööf kritiserar Sabuni…

Även centerledaren Annie Lööf riktar kritik mot Sabuni för att Liberalerna öppnat för att samtala med SD. I en intervju med TT (19/3) säger Lööf följande: ”Jag blir väldigt förvånad när jag hör det och deras slutsatser. SD är ett främlingsfientligt populistparti där tonläget och argumentationen radikaliserats bara de senaste veckorna”.

…och öppnar för att ingå i S-regering

Annie Lööf har även gjort ett eget utspel om sin syn på regeringsfrågan efter valet 2022. Bara ett fåtal dagar efter Sabunis presskonferens bredde Lööf ut sig i en intervju i Expressen och sa bland annat att hon kan tänka sig att sitta i en regering tillsammans med både Socialdemokraterna och Moderaterna. Det anmärkningsvärda är att Lööf nu öppnar för att även sitta i en regering tillsammans med S.

”Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna”, sa Lööf till Expressen i oktober 2013. I en debattartikel i Dagens Industri i december 2016 menade Lööf att Centerpartiet utgör ”regeringens motpol”. Att Annie Lööf nu är beredd att sitta i en regering tillsammans med S innebär att C fullbordar sin omsvängning när det gäller Socialdemokraterna.

Ungdomsförbundet kritiserar Lööf

Också Annie Lööf har fått kritik bland sina egna, men den kritiken är tämligen mild. Det är partiets ungdomsförbund CUF som anser att C och S står alltför långt ifrån varandra politiskt för att kunna sitta i en regering tillsammans. Stefan Löfven verkar dock inte avvisande för ett regeringssamarbete med C efter valet 2022. ”Vi har och har haft ett bra samarbete med Centerpartiet i ett svårt parlamentariskt läge. Men också efter nästa val kommer det att behövas samarbeten för att ta Sverige framåt” kommenterade Löfven utspelet från Lööf. Parollen ”regeringspositionerna framför allt” passar för både Lööf och Löfven…

Hur förutsättningarna för en regeringsbildning kommer att se ut efter valet den 11 september 2022 är mycket svårt att säga. Men det är mycket som pekar på att den omgruppering som pågår bland de borgerliga partierna kan leda fram till bildandet av delvis nya politiska block i svensk politik.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.