Nya rön om covid-19 kan leda till bättre behandling

Foto: Jason W. Edwards / US Army
Dela med dig

Två forskare vid Umeå universitet, Urban Hellman och Anders Blomberg, presenterade nyligen nya rön om hur coronaviruset påverkar den som insjuknar i covid-19. Rönen kan förhoppningsvis leda till nya och bättre behandlingsmetoder.

Forskarna har upptäckt att lungorna hos svårt sjuka i covid-19 fylls med en sockermolekyl som heter hyaluronan. I värsta fall leder detta till svår andningssvikt och död. Hyaluronan är en geléliknande substans som finns naturligt i kroppen som stödjemedel mellan cellerna. Substansen har även en mycket stor förmåga att binda vatten.

Hos patienter med covid-19 ökar kroppens produktion av hyaluronan kraftigt p g a inflammationen i lungorna. En liknande process kan ske även vid exempelvis vanlig influensa. Men de båda forskarna konstaterar att coronaviruset är extremt när det gäller att påverka kroppens produktion av hyaluronan. Detta leder till att lungornas funktion dramatiskt kan försämras. Lungblåsorna fylls sakta med hyaluronan vilket leder till att delar av lungan inte längre kan delta i syresättningen av blodet.

Forskarna har även upptäckt allvarligare förändringar p g a den ökade produktionen av hyaluronan. Det handlar om ärrbildning i lungorna – så kallad fibros – som innebär att lungvävnaden blir helt förstörd. Både avlidna och överlevande coronapatienter har haft denna ärrbildning. Forskarna ska nu gå vidare och undersöka om det även finns en risk för att coronaviruset kan ge upphov till samma typ av ärrbildning (fibros) även i hjärtat på coronapatienter. Vissa coronapatienter kan få rubbad hjärtrytm och en vanlig orsak till detta är just fibros.

Forskarnas upptäckter har dock även positiva sidor. Den öppnar möjligheter för nya behandlingsalternativ för personer som insjuknat i covid-19, t ex med enzym som bryter ned hyaluronanet i lugnorna. Detta innebär att coronapatienter kan behandlas med redan befintliga mediciner som är godkända för behandling av andra sjukdomar.

Samtidigt är de nya rönen om en eventuell koppling mellan coronaviruset och ärrbildningar i hjärtat oroväckande. Detta understryker vikten av att ta viruset på allvar och begränsa smittspridningen.


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.