Historien om Roxette – en del av ”det svenska popundret”

Roxette vid en spelning i Australien 2012. Foto: Eva Rinaldi (CC BY-SA 2.0)
Dela med dig

Säkert har många av er, liksom jag själv, genom åren slagits av att vårt lilla land med mellan 10 och 11 miljoner invånare formligen ”spottat” ut världsartister och grupper på löpande band. Skulle man sammanfatta allt detta så skulle det bli många sidor, jag lovar. Därför har jag valt att koncentrera mig på en av dessa – nämligen Roxette med duon Per Gessle och Marie Fredriksson.

Roxette bildades 1986. I juli samma år släpptes deras första singel Neverending Love som blev en stor hit i det svenska radioprogrammet Sommartoppen. I oktober samma år släpptes deras debutalbum Pearls of Passion, men någon internationell uppmärksamhet fick Roxette inte med debuten. Den 19 oktober 1988 släppte de albumet Look Sharp! som även det blev en stor framgång i Sverige, utan att göra något avtryck internationellt.

Men allting ändrades när den hemvändande utbytesstudenten Dean Cushman tog med sig albumet Look Sharp! till radiostationen KDWB i Minnesota. Cushman bad dem att spela skivan, vilket startade en kedja av händelser som skulle ge Roxette ett osannolikt snabbt internationellt genombrott. Sedan radiostationen börjat spela albumets första låt, The Look, blev låten omedelbart en favorit bland lyssnarna. Därefter spred den sig som en löpeld till ett flertal andra radiostationer i USA och snart låg Roxette väldigt högt på radiolistorna.

En liten detalj i sammanhanget är att låten skickades mellan radiostationerna via rullbandskopior eftersom Roxette höll på att slå igenom utan att ha någon skiva ute i USA. Skälet var att bandets amerikanska skivbolag EMI hade sagt nej till att ge ut Look Sharp! Men när det stod klart att Roxette hade en stor hit på gång gavs både singeln The Look och albumet Look Sharp! ut i en väldig fart och den 29 mars 1989 toppade Roxette Billboards ”Hot 100”-lista med låten The Look. Detta var första gången en svensk grupp hade lyckats med den bedriften sedan Abbas Dancing Queen år 1977.

Framgångarna följde nu på varandra med ytterligare tre USA-ettor mellan åren 1989–91 – Listen To Your Heart, It Must Have Been Love och Joyride. It Must Have Been Love var ursprungligen en några år gammal svensk singel som i en uppdaterad form blev ledmotiv för filmsuccén Pretty Woman år 1990. Utöver sina förstaplaceringar i USA hade Roxette även internationella listframgångar med låtar som exempelvis Dressed For Success, Dangerous och Fading Like A Flower (Every Time You Leave).

Fram till 2006 hade bandet sålt otroliga 50 miljoner album och över 20 miljoner singlar. De har också varit på tre världsturnéer. Hösten 2002 diagnosticerades Marie Fredriksson med en hjärntumör. Medan Fredriksson kämpade mot tumören var Roxette inaktivt. Fredriksson och Gessle återförenades dock för att bland annat spela in två nya låtar till samlingsboxen The RoxBox i samband att Roxette 2006 firade sitt 20-årsjubileum samt albumet A Collection of Roxette Hits – Their 20 Greatest Songs!

I april 2016 meddelade bandet att de slutade turnera och ställde in samtliga planerade spelningar. Detta efter att Marie avråtts från fortsatt turnerande av sin läkare. 2018 åkte Gessle på en Europaturné utan Marie under namnet ”Per Gessle’s Roxette”.

Den 9 december 2019 avled Marie Fredriksson i sviterna av sin hjärntumör. Hon blev bara 61 år gammal. Det musikaliska avtryck som hon och Per Gessle gjorde genom Roxette kommer dock att leva vidare under många år till.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.