Partinytt vecka 7

Foto: Fibonacci Blue (CC BY 2.0)
Dela med dig

1. Veckans mötestema: Antivaccinrörelsen hotar folkhälsan – sprider farliga konspirationsteorier

Arbetarpartiet ser det som en av sina uppgifter att höja allmänbildningen. Ett led i att höja allmänbildningen handlar om att bekämpa konspirationsteorier och de grupper som sprider dessa. Därför bekämpar vi även den s.k. ”antivaccinrörelsen” och de konspirationsteorier som denna sprider.

Den som är uppvuxen i Sverige slipper drabbas av de fruktade virussjukdomarna polio, smittkoppor och mässling. Skälet är att samhället har sett till att både vuxna och barn har blivit vaccinerade mot dessa. Coronaviruset måste också bekämpas genom att en absolut majoritet av befolkningen vaccinerar sig.

De som sprider antivaccinrörelsens konspirationsteorier utgör ett dubbelt hot mot folkhälsan. Dels underminerar de kampen mot coronaviruset, dels öppnar de för att gamla virusfarsoter som mässling och polio åter kan slå rot i Sverige. För att tala klarspråk: De som sprider konspirationsteorier om vacciner riskerar att bidra till att människor både handikappas och dör i onödan!

De som tar till sig konspirationsteorierna tappar ofta greppet om verkligheten. Inte sällan leder den ena konspirationsteorin vidare till nästa. Och nästa. Ett slående exempel är Linda Karlström, frontfigur inom den svenska antivaccinrörelsen. Karlström är inte bara vaccinmotståndare – hon förnekar även Förintelsen. Vi känner inte närmare till Karlströms ideologiska hemvist. Men nazister och andra högerextremister för ofta fram sin ideologi via konspirationsteorier.

På veckans möten ska vi diskutera hotet från antivaccinrörelsen utifrån följande frågor:
a) Varför växer antalet som tror på konspirationsteorier?
b) Varför använder exempelvis nazister och islamister som Muslimska brödraskapet konspirationsteorier som en metod för att föra fram sina åsikter?
c) Varför är det så många av de som befinner sig i det politiska gränslandet ”mellan SD och NMR” som tror på/använder sig av konspirationsteorier?

Inläsningsmaterial
Vi ber alla att läsa artikeln ”Antivaccinrörelsen hotar folkhälsan – baseras på farliga konspirationsteorier” i det senaste numret av Nya Arbetartidningen. Detta oavsett om du kommer att delta på veckans möte eller inte.

2. Insamling

Nästa vecka kommer vi att hålla vår första insamling för 2021. Vi behöver stöd för att sjösätta vår kampanj till försvar av anställningstryggheten och för mer resurser till sjukvården och äldreomsorgen. Skicka ditt bidrag till insamlingen via Swish på 123 504 71 05 eller Bankgiro 5238-6786.

3. Rapporter från veckan som gått

a) Veckans tre bloggar
– Riksrätten mot Donald Trump inledde veckan. Vår blogg gav läsaren en uppdatering kring vad som hände under stormningen av Kapitolium samt förspelet och efterspelet till denna. Klicka här för att läsa bloggen.

– Vi förde även fram Arbetarpartiets synpunkter på det nya bostadsområde som planeras på Norra Ön i Umeå. Arbetarpartiet är positiva till att området byggs. Men den trafiklösning som planeras är otillräcklig och riskerar att skapa hälsofarliga koncentrationer av kvävedioxid. Klicka här för att läsa bloggen.

– Veckans bloggande avslutades som det inleddes – med riksrätten mot Donald Trump. Vi ger läsarna möjlighet att ta del av ett chockerande bevismaterial från riksrätten. Det handlar om ett videoklipp från händelserna i och utanför Kapitolium den 6 januari. Klicka här för att läsa bloggen och se videoklippet.

b) Lördagen den 13 februari
– Vi genomförde ett nytt torgmöte på Rådhustorget i Umeå för att göra kampanjen till försvar av sjukvård, äldreomsorg och anställningstrygghet känd. Vädret i Umeå var betydligt varmare än vid vårt tidigare torgmöte den 30 januari, vilket gjorde att långt fler stannade och lyssnade.

– Förutom torgmötet i Umeå besökte vi även Holmsund för att värva prenumeranter till Nya Arbetartidningen.

c) Fackligt årsmöte
En av våra medlemmar hade skrivit en motion till Kommunals sektion vid Region Västerbotten. Den handlade om behovet av mer resurser till sjukvården och äldreomsorgen. Glädjande nog ställde sig både sektionsstyrelsen och årsmötet bakom motionen. Vi gratulerar!

4. Kommande kampanjarbete

Nästa vecka kommer att präglas av arbetsmöten. Dessa kommer att domineras av prenumerantvärvning och artikelskrivande inför nästa nummer av Nya Arbetartidningen. Det gäller att vara ute i god tid. Vi vill redan nu be alla boka in en extra kväll vid telefonen. Vi har väldigt många namn och telefonnummer på personer som är intresserade och som vi kan värva som nya prenumeranter.


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.