Partinytt vecka 4

Foto: Olga Lionart / Pixabay
Dela med dig

1. Veckans politiska tema

Idag passerade antalet avlidna i coronasmittan 11 000 i Sverige. Denna siffra utgör ett dystert kvitto på misslyckandet för svenska myndigheter och politiker när det gäller att hantera coronapandemin. Samtidigt har Sverige nu tvingats stänga gränsen mot Norge efter att norska myndigheter larmat om ett utbrott av den brittiska mutationen av coronaviruset. Den brittiska mutationen har visat sig vara långt mer smittsam än det ”gamla” viruset. Nya preliminära forskningsrön från Storbritannien har nu dessutom visat att mutationen eventuellt kan vara mer dödlig.

En ljuspunkt är att vaccineringen har kommit igång. Men med vaccineringen har också anti-vaccinkrigarna vaknat till liv. Vi har tagit strid mot dessa på vår blogg. Veckans inläsningsmaterial är därför följande blogginlägg: https://blogg.vk.se/janhagglund/2021/01/21/de-som-far-vaccinera-sig-maste-visa-vagen-genom-att-verkligen-ta-sprutan-varning-for-konspirationsteoretiker/

Det är mot denna bakgrund som vi nu sätter igång vår kampanj till försvar för anställningstryggheten och för mer resurser till sjukvård och äldreomsorg. Vi söker ett brett samarbete i denna kampanj. Det gäller grupper som kampvilliga fackföreningar, olika nätverk av patienter och anhöriga som då och då blommar upp i protest mot nedskärningar. Men som vi tagit upp tidigare kommer vi även att vända oss till nya grupper – som exempelvis de muslimer som accepterar de svenska grundlagarna.

Vårt första steg i kampanjen blir att sjösätta en namninsamling till försvar av anställningstryggheten samt för mer resurser till sjukvård och äldreomsorg.

2. För en riksspridd veckotidning

På veckans arbetsmöten kommer vi att återuppta arbetet med att värva prenumeranter till Nya Arbetartidningen. Vår målsättning är att ha 1500 prenumeranter vid utgången av detta år. En av arbetsuppgifterna på veckans möten blir att ringa personer vars prenumeration upphörde i och med det senaste numret av tidningen. En ny arbetsuppgift blir att ringa nya prenumeranter och medlemmar runt om i Sverige för att höra om dessa kan ge bort en prenumeration på NyA i present till en bekant eller arbetskamrat. Slutligen kommer vi även att skriva artiklar inför nästa nummer av tidningen.

3. Kampanjstart lördag 30 januari

Nu på lördag den 30 januari sjösätter vi vår namninsamling till försvar av anställningstryggheten samt för mer resurser till sjukvård och äldreomsorg. Huvudinslaget blir ett torgmöte på Rådhustorget. Vi kommer även att stå med namninsamlingen utanför så många köpcentra som möjligt runt om i Umeå. Alla kommer att få en arbetsuppgift. Det kan handla om att samla namn eller att dela ut material. Vi samlas senast kl 12.00 på partilokalen. Slut upp!

4. Debatt i Umeå kommunfullmäktige om äldreomsorgen – som kan överföras till riksplanet

På dagens möte med Umeå kommunfullmäktige handlade en stor del av debatten om hur arbetssituationen för personalen inom äldreomsorgen ska kunna förbättras. Detta med anledning av en motion som krävde att de delade turerna skulle avskaffas inom äldreomsorgen i Umeå. Den kom från V. Att avskaffa de delade turerna för alla anställda inom äldreomsorgen i Umeå – både på de särskilda boendena för äldre samt inom hemtjänsten – innebär en väldig kostnad för kommunen. Hur detta skulle finansieras hade Vänsterpartiet inga svar på trots att budgeten för detta år antogs så sent som i oktober. Detta är en trend som delar av V i Umeå har lagt sig till med under senare år och går ut på att lova ”allt åt alla”.

Vi har beskrivit debatten och Arbetarpartiets alternativ i följande blogginlägg:
https://blogg.vk.se/janhagglund/2021/01/25/aven-satsningar-pa-aldreomsorgen-maste-vara-hallbara-det-gar-inte-att-bedriva-overbudspolitik-tre-manader-efter-att-budgeten-har-antagits/


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *