Närbild på det nya coronaviruset.

Vad minns du av 2020?

Dela med dig

Ett omvälvande år går mot sitt slut. Det är dags att testa dina kunskaper och se hur mycket du minns av det du läst i Nya Arbetartidningen under året! Skicka in dina svar före den 17 januari 2021 så kan du dessutom vara med och tävla om två biobiljetter.

1. Det faktum att Donald Trump förlorade presidentvalet i USA innebär inte nödvändigtvis att Trumpismen dör ut. Trumpismen handlar nämligen i grunden om en reaktion mot – vadå?

1. Globalism
X. Nationalism
2. Klimatförändringar

2. I slutet av sommaren 2020 rapporterade Göteborgs-Tidningen (GT) att kriminella nätverk upprättat vägspärrar i olika områden i Göteborg i syfte att kontrollera trafiken. Händelsen gav upphov till en omfattande debatt i media. Vad kallas det kriminella nätverk som hamnade i centrum för debatten?

1. Djingis Khan
X. Ali Khan
2. Öbackagänget

3. Coronapandemin har slagit hårt mot hela samhället. Svenska anstalter har inte varit ett undantag. Runtom i Sverige har både anställda och intagna blivit smittade. I vilket län var antalet smittade på anstalter som högst?

1. Stockholms län
X. Uppsala län
2. Jönköpings län

4. I maj 2020 utbröt stora protester i USA. Fram till slutet av sommaren hade uppskattningsvis mellan 15 och 26 miljoner människor deltagit i dessa protester. Vad var det som utlöste protesterna?

1. Polisvåldet som ledde till att George Floyd dog
X. Den amerikanska regeringens hantering av coronapandemin
2. Behandlingen av illegala invandrare från Latinamerika

5. Striderna om LAS och anställningstryggheten har präglat hela året. Försämringarna av LAS var ett resultat av det så kallade ”Januariavtalet”. Vilka riksdagspartier ingick i januariavtalet?

1. SD, KD och M
X. S, MP, C, och L
2. S, MP, C, L och V

6. Den svenska filmen Min pappa Marianne blev väl bemött av filmkritiker. Även NyA rekommenderade sina läsare att se filmen. Vem spelade rollen som Marianne?

1. Peter Haber
X. Lena Endre
2.  Rolf Lassgård

7. Coronapandemin utlöste en djup ekonomisk nedgång i alla världens länder. Banken JP Morgan beräknade värdet på den uteblivna produktionen av varor och tjänster som den ekonomiska nedgången skulle ge upphov till. Hur stort var detta värde?

1. 55 000 000 000 000 kr (55 000 miljarder)
X. 550 000 000 000 000 kr (550 000 miljarder)
2. 55 000 000 000 kr (55 miljarder)

8. I april påstod USA:s president Donald Trump att det fanns stöd inom forskningen för att solljus och injicering av desinfektionsmedel kan minska spridningen av coronaviruset. Uttalandet fick mycket kritik. Vad var Trumps svar på kritiken?

1. Han gjorde uttalandet eftersom han själv vet att det stämmer
X. Han gjorde uttalandet för att det är vad forskningen visar
2. Han gjorde uttalandet för att retas med journalister

9. Ett nytt inslag i NyA under 2020 har varit recept på olika bakverk. Hur många recept har det blivit under året? (oräknat recepten i detta nummer)

1. 10
X. 12
2. 15

10. Allt sedan Islamiska Staten / Daesh förlorade sitt territorium i Syrien och Irak har det pågått en debatt om hur förövarna ska lagföras. Vilken typ av utbildning fick alla utländska medborgare som anslöt sig till IS/Daesh genomgå?

1. Fem veckor sjukvårdsutbildning och åtta veckor matlagningskurser
X. Sju månader militär träning och fem månader religiös indoktrinering
2. Sex månader religiös indoktrinering och sex månader sjukvårdsutbildning

11. Vem av följande personer deltog inte i Demokraternas primärval inför presidentvalet 2020?

1. Pete Buttigieg
X. Kanye West
2. Bernie Sanders

12. Den 17 januari 2020 släpptes filmatiseringen av en av Andrew Loyd Webbers musikaler. Filmen anses, i bästa fall, vara en av årets sämsta filmer. I värsta fall är det en av de sämsta filmerna någonsin. NyA:s recensent var inte imponerad. Men vad hette filmen?

1. Cats
X. Bats
2. Dogs

Vinn biobiljetter!

Maila dina svar till red@arbetartidningen.se eller lägg dem i ett kuvert och posta till Nya Arbetartidningen, Box 7001, 907 02 Umeå senast den 17 januari 2021. Vinnaren får två biobiljetter att använda när pandemin förhoppningsvis avtagit framåt våren. Vid flera svar med samma antal rätt gäller det svar som inkom först.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.