Omräkningar, överklaganden och rättsprocesser – en tidslinje fram till maktskiftet i USA

Vissa av de rättsprocesser som Trumps kampanjstab har inlett kommer behöva avgöras i den Högsta domstolen. Foto: Jeff Kubina (CC BY-SA 3.0)
Dela med dig

Det kan vara svårt att hänga med i allt som händer rörande rösträkningen och olika rättsliga processer som berör valet i USA. Vi har därför sammanställt de viktigaste fakta du behöver veta om vad som händer under tiden fram till Joe Biden svärs in som president den 20 januari 2021.

Vad som händer – en tidslinje

 • Under november: Delstaterna räknar alla inkomna röster, genomför eventuella omräkningar samt avgör eventuella överklaganden i domstol. Var och en av de 50 delstaterna beslutar om sina egna valprocesser vilket innebär att datumen varierar från delstat till delstat.
 • 8 december: Deadline då alla delstater måste ha löst alla eventuella oklarheter när det gäller hur elektorsrösterna ska fördelas. Alla rättsprocesser och omräkningar måste vara avslutade.
 • 14 december: Elektorerna möts i sina respektive delstater för att formellt välja presidenten och vicepresidenten.
 • 6 januari: Den nyvalda Kongressens båda kammare sammanträder för en formell räkning av elektorernas röster. Det är först i samband med denna rösträkning som vinnaren i presidentvalet officiellt utses.
 • 20 januari: Presidenten och vicepresidenten svärs in och tillträder officiellt sina poster.

Överklaganden

Trumps kampanjstab och det Republikanska partiet bedriver rättsprocesser rörande valet i fem delstater. Vissa av rättsprocesserna är redan avslutade medan andra fortfarande pågår.

 • Pennsylvania: Fyra separata rättsprocesser har startat. Tre av rättsprocesserna handlar om hanteringen av poströster. Den fjärde processen handlar om hur många observatörer som respektive parti får ha närvarande i samband med rösträkningen.
 • Nevada: Trump och Republikanerna bedriver två rättsprocesser som båda berör hanteringen av poströster.
 • Arizona: Trump/Republikanerna bedriver en rättsprocess rörande ett påstående om att röster som fyllts i med en spritpenna istället för kulspetspenna inte har räknats. Har fått smeknamnen ”SharpieGate”.
 • Georgia: En rättsprocess har inletts rörande 53 röster som ankom sent till en räkningslokal och därför inte förvarades korrekt.
 • Michigan: Trump/Republikanerna krävde att rösträkningen skulle stoppas med hänvisning till att observatörer inte gavs tillträde till röstningslokalerna. Detta saknade grund och domstolen tog aldrig upp frågan.

Omräkning

Sedan år 2000 har det genomförts 31 omräkningar av rösterna i hela delstater. Detta enligt en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Associated Press (AP). Endast tre av dessa omräkningar innebar att valresultatet förändrades. I de tre valen skiljde färre än 300 röster kandidaterna åt.

Beslutade omräkningar

 • Georgia: Delstatsregeringen har beslutat att genomföra en omräkning då det endast skiljer omkring 0,2 procentenheter mellan Biden och Trump. En omräkning sker inte per automatik, men är marginalen mindre än 0,5 procentenheter kan en förlorande kandidat begära omräkning.

Potentiella omräkningar

 • Arizona: Automatisk omräkning sker om skillnaden mellan två kandidater är upp till 0,1 procentenheter eller 200 röster. Varken kandidater eller väljare kan begära omräkning, utan detta kan enbart beslutas av en domstol. Skillnaden mellan Trump och Biden är i skrivande stund ca 0,4 procentenheter eller 9 000 röster.
 • Michigan: En omräkning inleds automatiskt om skillnaden mellan två kandidater är 2 000 röster eller färre. En kandidat kan även begära omräkning om den har en ”rimlig chans att vinna valet”. Biden leder idag med nästan 150 000 röster.
 • Nevada: Ingen automatisk omräkning sker. Däremot kan en kandidat som ställt upp i valet, eller en registrerad väljare, begära en omräkning. Personen måste dock själv finansiera omräkningen. Detta kan bli mycket dyrt.
 • Pennsylvania: Automatisk omräkning sker om skillnaden mellan kandidaterna är 0,5 procentenheter eller mindre. I skrivande stund är skillnaden 0,7 procentenheter eller ca 50 000 röster till Joe Bidens fördel.
 • Wisconsin: Om skillnaden mellan kandidaterna är 1 procentenhet eller lägre kan den förlorande kandidaten kräva en omräkning. I skrivande stund leder Biden med ca 0,6 procentenheter eller 20 000 röster. Donald Trump har sagt att han kommer kräva en omräkning av rösterna.

Dela med dig
Redaktör

Din e-postadress kommer inte publiceras.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.