Action, bollar och Årets svensk

Ett par boxningshandskar
Dela med dig

Från ”Årets svensk” till årets antisemit?

Man ska passa sig med att helgonförklara personer i förtid. Obama fick Nobels fredspris 2009. Han lämnade efter sig ett USA som deltog i fler krig än då han tillträdde. Zlatan avbildades som staty i Malmö förra året. Strax efteråt gick han ut med att han köpt 25 % av konkurrenten Hammarby IF.

Magasinet Fokus utsåg Hamid Zafar, mer känd som ”Rektor Hamid”, till ”Årets svensk” år 2018. Detta efter hans insatser för att vända trenden med dåliga skolresultat på Sjumilaskolan i Biskopsgården. I mitten av oktober avslöjades att ”Rektor Hamid” under åren 2011-2015 under pseudonym skrivit flera grovt antisemitiska och homofobiska kommentarer på sociala medier. Hur det har påverkat hans karriär är inte svårt att lista ut.

Another one bites the dust…

Rena rama actionrullen

En kväll i oktober gjorde polisen ett ingripande mot ett parkeringshus i centrala Umeå. Polisen hade fått tips om att det rörde sig flera personer med automatvapen inne i parkeringshuset.  Ett flertal polispatruller, utrustade med automatvapen, skyddsvästar och hjälmar grep in mot vad som såg ut att vara grov och potentiellt livsfarlig brottslighet.

Det visade sig att skummisarna i parkeringshuset var utrustade med leksaksvapen, s.k. ”Soft air guns”, som ser realistiska ut. Dessa var rekvisita i en filminspelning, som de aldrig informerat polisen om. I skrivande stund är det oklart om det kommer att upprättas någon anmälan om brott.

Vi föreslår rubriceringen ”Grovt brott mot vanligt folkvett”, alternativt ”Livsfarligt beteende genom generell dumhet”…

Boll som boll?

I coronarestriktionernas Storbritannien suktar många efter att få se sitt favoritlag på plan igen. Vid brist på möjligheten att se matcher live på plats så får folk hålla tillgodo med att se matcher hemma på en skärm. Nyligen spelade det skotska fotbollslaget Inverness Caledonian Thistle FC en hemmamatch mot Ayr United.

Hemmalaget hade tidigare stolt berättat att de ersatt kameramännen med en ”robotkamera”. Kameran styrs med AI (artificiell intelligens) som har någon slags ”bollspårningsteknologi”. Tanken är alltså att kameran automatiskt ska följa bollen, och därmed fånga matchens intressantaste delar. Det funkade sisådär. Stora delar av matchen, bland annat när ett mål gjordes, så fokuserade kameran istället på en tunnhårig linjedomares hjässa.

Där kan vi säga att ”digitaliseringen” kammade noll…


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.