Rätt avsluta utredningen om Palme – fel att marinens hets och moraliska ansvar sopas under mattan

Tre berättelser om Palme - och socialdemokratin

Foto: Hesekiel / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Dela med dig

Om nedläggningen av mordutredningen och utpekandet av Stig Engström

Enligt min uppfattning har chefsåklagare Krister Petersson lyckats peka ut Stig Engström som en trolig, eller till och med mycket trolig, gärningsman. Detta utgör myntets ena sida. Men det finns inte den minsta lilla chans, ingen chans alls, att Krister Petersson skulle ha kunnat få Stig Engström fälld i en rättegång. En fällande dom kräver att Petersson måste kunna bevisa, ”bortom varje rimligt tvivel”, att Engström verkligen är gärningsmannen. Men detta är något som Krister Petersson inte ens kommer i närheten av. Vilket är myntets andra sida.

Min uppfattning är att chefsåklagaren Krister Petersson, och det etablissemang av politiker och myndigheter som han representerar, istället borde ha haft modet att säga sanningen till Sveriges medborgare. Sanningen är att chefsåklagaren, riksåklagaren, rikspolischefen, m fl, anser att det inte längre finns någon möjlighet att klara upp mordet på ett juridiskt tillfredställande sätt. Därför läggs nu mordutredningen på statsministern Olof Palme, på partiledaren Olof Palme och på privatpersonen Olof Palme ned.

Men det var rätt att sätta punkt. Ett av skälen till att jag anser att det var rätt att lägga ned mordutredningen är min övertygelse om att utredandet, efter drygt 34 år, har kommit till vägs ände. Ett annat skäl: tre årtionden är en oändligt lång tid när det gäller politisk historieskrivning. Tiden är övermogen när det gäller möjligheten att diskutera och politiskt värdera både Olof Palme och den epok han verkade i på ett mer normalt sätt. Om så nu blir fallet, vilket jag är övertygad om, skulle mycket vara vunnet. Jag kommer att försöka bidra till detta genom tre artiklar i detta nummer av Nya Arbetartidningen. Se nedan.

För att sammanfatta: Jag tillhör alltså den skara som anser att det var rätt att lägga ned mordutredningen, men fel att peka ut Stig Engström. Det är däremot inte överraskande att Sveriges viktigaste mordutredning, som gick fel redan från första början, även skulle komma att avslutas med ett stort fel. Med ett väldigt anti-klimax. Men det är tragiskt.   

Jag vill även säga att nu kanske media och myndigheter äntligen kan sluta upp med att använda uttrycket ”Palmemordet”. Olof Palme var en människa. Det uttryck som därför, i anständighetens namn, ska användas är ”mordet på Olof Palme”. Detta för att visa respekt mot människan Olof Palme och hans efterlevande.

Här kommer mina tre artiklar:


Dela med dig