Jeremy Corbyn skulle ”hängas och brännas”

Dokument avslöjar försök att sabotera Labour inifrån

Enligt sabotörerna från Labourpartiets högerflygel skulle Jeremy Corbyn "hängas och brännas". Foto: Chatham House (CC BY 2.0)
Dela med dig

The Intercept har granskat en hittills outgiven intern rapport skriven av det brittiska Labourpartiet. Dokumetents syfte var ursprungligen att undersöka anklagelser om antisemitism, men har främst skapat rubriker då den visat på utbredda försök att sabotera partiets valkampanj.

Chattloggar och e-post från partiets egna valarbetare och tjänstemän från bland annat valet 2017, visar att en grupp inom partiets ideologiska höger hoppades på en valförlust. Det digitala bevismaterialet pekar på att dessa aktivt arbetade med målsättningen att förlora valet, i hopp om att skapa en kris inom partiet som skulle underminera den dåvarande partiledaren Jeremy Corbyn. Denna kris skulle sedan leda till att en ny partiledare tillsattes.

Rapportförfattaren är ännu okänd för allmänheten och partiet hänvisar till den som ett preliminärt dokument. Ingen representant för Labour har ännu bestridit något av sakuppgifterna som The Intercept återger ur materialet. I dokumentet uppges att ”en abnormt intensiv opposition mot partiets ledare” hade ”förhindrat partiets byråkrati från att fungera ordentligt” samt skapade ”en rad misstag” i hanteringen av antisemitismen som partiet anklagats ha gett uttryck för.

Labours ledning förnekar inte anklagelserna om antisemitism, utan beskriver det som ett allvarligt problem, medan andra utanför partiet menar att anklagelserna utgör smutskastning. Bland annat vänsterrörelsen Jewish Voice For Labour menar att anklagelserna är falska och försöker dementera dem i sak. Home Affairs Select Committee, ett statligt departement, har tidigare utrett frågan och fann ”inga pålitliga, empiriska bevis för att stödja påståendet att det finns en högre nivå av antisemitiska attityder inom Labour än i något annat politiskt parti”. Den politiska organisationen Campaign Against Antisemitism menar dock att anklagelserna om antisemitism är korrekta, och spekulerar i att rapporten utgör ett försök att rentvå Jeremy Corbyn från ryktena om att vara antisemit.

Rapporten visar även att det pågått en förskingring av partikassan. Förskingringen påstås ha gått till så att Corbyn-fientliga partitjänstemän, på otillbörligt sätt, ska ha fört över pengar till representanter för partiets högerflygel i syfte att stärka denna. Dokumentet hävdar att ”partiets resurser – vilket kommer från partimedlemmar – användes ofta för att främja intresset hos en viss fraktion inom partiet och i andra fall användes resurserna till att undergräva partiets målsättningar”. Högersympatisörer bland tjänstemännen uppges även ha undanhållit information från partikamrater, specifikt från partiledningen, samt ha ”kommit in på kontoret och inte gjort något alls i ett antal månader”. Detta mitt under pågående parlamentsval!

Chatten som nu läckt skapades för att sabotörerna skulle kunna fördriva tiden lättare medan de låtsades arbeta. En av sabotörerna ska ha skrivit: ”att skriva [i chatten] får oss alla att se väldigt upptagna ut”. Framgångar för partiet möttes av ord som ”det var motsatsen av vad jag arbetat för de närmaste åren”. Sabotörerna beskrev sig som ”tysta och bärandes sura miner” som svar på goda siffor för det egna partiet, det skämtades även om att de behövde söka rådgivning för att hantera sorgen.

Vänsteraktivister inom partiet beskrevs av sabotörerna med hårda ord, en omtalades som ”sinnesjuk”, en annan stämde in i fördömandet av personens karaktär med orden ”Jag hoppas [namn på aktivisten] dör i en brand”. En tredje part skrev då att ”det är en hemsk sak att önska, men om han började brinna skulle jag inte vara villig att pissa på honom för att släcka elden”. En annan partimedlem ville de se skjutas, och det dåvarande partiledaren Jeremy Corbyn önskade de skulle ”hängas och brännas”. De menade även att vissa av deras kollegor var illa klädda och luktade illa. Sympatisörer till ledningen hänvisades till som ”trottar” (Trotskister), och dessa förökte de hålla borta från att delta i partiets internval 2015 och 2016.

Sabotörerna granskade de sociala medierna tillhörande de personer som de ville exkludera från internvalet i hopp om att hitta något klandervärt som kunde användas som svepskäl för att exkludera dem från valprocessen. Detta var en smutskastningskampanj de kallade för ”trotte-krossande” (”trot busting” och ”bashing trots” på orginalspråk). En av sabotörerna kommenterade att ”trotte-krossandet” tog upp arbetstid medan uppgifterna de tillskrivits av partiet låg orört.

Kritiska röster menar att dokumentet bör överlämnas till Equality and Human Rights Commission (EHRC – en statligt finansierad organisation som ska främja jämlikhet och mänskliga rättigheter), som utreder anklagelserna om antisemitism inom Labour. EHRC har hittills inte begärt att ta del av dokumentet och partiet har inte sagt sig vara ovilliga att delge det till EHRC om det begärs. Vissa röster menar även att dokumentet ska släppas offentligt och att disciplinära åtgärder ska tilltas mot de som kan kopplas till sabotage.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.