Fem skivtips till dig som tvingas sitta isolerad hemma

Foto: Pierre Gui / Unsplash.com
Dela med dig

En del av oss måste stanna hemma för att inte bli smittade av coronaviruset. Eller för att inte smitta ned andra. För vissa kan hemmavistelsen av allt att döma bli lång. Detta gör att många säkert tänker på hur man ska fördriva tiden. Läsa böcker, ringa släkt och vänner eller titta på TV är några möjligheter. Jag tänkte komma med ett helt annat förslag.

Varför inte en skiva med någon artist eller grupp som man har som favorit i någon viss musikgenre? Det har visat sig i hur många studier som helst, att vi påverkas väldigt positivt av musik. Jag har tagit fram fem egna förslag på skivor att njuta av under isoleringen. Skivorna kommer inte i någon speciell rangordning, men jag har försökt hitta lite olika musikstilar.

Dragspel

Det första tipset är Leif ”Pepparn” Petterssons skiva ”Pepparns svänggäng” från 1973. Gillar man dragspel är denna skiva ett måste. ”Pepparn” föddes 1953 och redan som fyraåring började han spela dragspel. Han hade ett speciellt signum förutom sitt dragspel – en svart slokhatt. Han slog igenom i TV-programmet ”Nygammalt” 1972 och hade sin glansperiod under hela 1970-talet. Tyvärr avled ”Pepparn” år 1988, endast 34 år gammal.

Rock

Mitt andra tips är Dire Straits debutskiva ”Dire Straits” från 1978. Dire Straits är en brittisk rockgrupp som var aktiva åren 1977-1995. Frontfiguren i gruppen var förstås sångaren och gitarristen Mark Knopfler, som för övrigt fortfarande är verksam som soloartist, 70 år gammal. Han har ett minst sagt speciellt sätt att spela på. En av skivans höjdpunkter är hitlåten ”Sultans of swing”, med Knopfler i verklig högform på ”guran”.

Schlager

Det tredje tipset är Gunnar Wiklunds skiva ”Vi ska gå hand i hand” från 1968. Titeln på skivan är också en av hans mest kända låtar under karriären, som låg på ”Svensktoppen” i 20 veckor 1968. Wiklund föddes i Luleå 1935. Vid sidan av sitt arbete som bilmekaniker sjöng han i lokala orkestrar i Luleå. Många låtar som han gjorde på svenska var översatta från den amerikanska countrysångaren Jim Reeves. Med sin låga basbaryton passade dessa låtar perfekt för Wiklund. År 1961 utsågs han till Sveriges populäraste sångare. Även Gunnar Wiklund avled alldeles för tidigt, bara 54 år gammal. Men han kommer för alltid vara en av de riktigt stora manliga schlagerrösterna från 1960-talet.

Blues, rock

Mitt fjärde tips är samlingsskivan ”Clapton Chronicles: The best of Eric Clapton” som släpptes 1999. På skivan finns alla Claptons stora hits från 80- och 90-talet med. Bland annat guldkorn i form av balladen ”Wonderful Tonight” och en unplugged-version av ”Layla”. Clapton har varit aktiv som musiker sedan 1963, och ses av många som en av de allra största gitarristerna. Han turnerar fortfarande runt om i världen även om han numera nått en aktningsvärd ålder på 74 år. Han går inom musikbranschen allmänt under smeknamnet ”Slowhand”.

Progressiv, psykedelisk rock

Slutligen vill jag tipsa om Pink Floyds skiva ”Wish you were here” från 1975. Detta album fick mig att på allvar få upp ögonen för Pink Floyd, med låtar som just ”Wish you were here” och ”Shine on you crazy diamond” för att nämna två exempel. Bandet var aktiva som grupp 1965-1994 samt 2012-2014, med tillfälliga återföreningar mellan åren 1994 till 2012. Gruppen hade stora framgångar och var betydande inom den psykedeliska musiken under senare delen av 1960-talet, och senare i karriären även inom den progressiva rocken. Nämnas kan också att gruppen tilldelades det svenska Polarpriset 2008.

Jag hoppas att någon av dessa skivor ska falla i smaken under en eventuell karantän!


Dela med dig