Vad är Operation Rimfrost i Malmö?

Vad döljer sig bakom det USA-inspirerade namnet Operation Rimfrost? Foto: Susanne Nilsson (CC BY-SA 2.0)
Dela med dig

Under hösten 2019 sköts en 15-åring ihjäl vid en restaurang i stadsdelen Möllevången i Malmö. Polisens Nationella operativa avdelning (NOA) utlyste det till en nationell händelse och chefen för NOA, Mats Löfving, kallade mordet ”avrättningsliknande”. Händelsen blev startskottet för ”Operation Rimfrost” som påbörjades den 11 november 2019 och avslutas i juni 2020.

Mordet på 15-åringen utgör en del av en spiral av grova våldsbrott som drabbat Sverige under senare år. Syftet med Operation Rimfrost är att reducera antalet skjutningar och sprängdåd, tvinga människor från kriminalitet, beslagta vapen, sprängmedelskomponenter och öka tryggheten bland befolkningen. Detta enligt polisen.

Tillvägagångssättet har varit att polisen med samlade resurser slagit till mot kriminella nätverk genom kontroller och tillslag mot bostäder och butiker. Samtidigt har polisen nära samarbete med kriminalvården, Brottsförebyggande rådet och allmänheten. Flygblad delas ut i syfte att informera om hur allmänheten kan hjälpa polisen mot de kriminella gängen. Individer som finns i gängmiljöerna ska även få ökat stöd till att lämna det kriminella livet.

Enligt polisen har Operation Rimfrost fått resultat i form av att tryggheten och polisnärvaron har ökat. Kriminella nätverk har blivit skadade, bland annat drogförsäljningen i Möllevången. Polisen har dessutom beslagtagit 20 vapen, 16,5 kilo narkotika och 2,75 kilo sprängmedel samt över en miljon kronor i kontanter. 78 personer har gripits.

Den 20/2 höll polisen en presskonferens där de bekräftade att Uppsala också kommer att omfattas av Operation Rimfrost. Uppsala har under senare tid också varit hårt drabbad av bland annat skjutningar och knivattacker.

Det har även riktats kritik mot Operation Rimfrost. Metoden är resurskrävande, och resurserna saknas egentligen för att kunna genomföra Rimfrost i flera städer samtidigt. Risken finns också att kriminella tillfälligt förflyttar sin verksamhet till någon annan stad medan Rimfrost pågår.

Och även om Rimfrost, för en tid, kan pressa tillbaka gängkriminaliteten så finns de underliggande problemen med utanförskap, segregering, arbetslöshet och bristande integration kvar. Detta bäddar för att gängkriminaliteten åter kan slå rot.


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.