Minst 20 döda i samband med protester mot ny medborgarskapslag i Indien

Eldhärjade affärer efter våldsamma sammandrabbningar i Delhi. Foto: Hemant Banswal / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Dela med dig

Det indiska parlamentet antog förra året en kontroversiell lag, som gör det lättare för papperslösa migranter från angränsande länder, som Pakistan, Bangladesh och Afghanistan att få medborgarskap. Lagen, som drivits fram av premiärminister Narendra Modi, har spätt på de religiösa spänningarna i Indien. Kritiker menar att premiärministern har en hindunationalistisk agenda.

Lagens syfte är att kunna erbjuda medborgarskap åt bland annat kristna, hinduer, buddhister, och sikher som blivit förföljda i sina hemländer. Lagen omfattar dock inte muslimer och anses därför vara diskriminerande. Oron är stor att lagen kommer att marginalisera muslimerna, som utgör nästan 15 procent av Indiens befolkning. Detta motsvarar nästan 200 miljoner människor.

Protester mot den nya lagen har organiserats både före och efter den infördes. De som är kritiska till lagen menar att hindunationalisterna vill diskriminera muslimer och att Indien som sekulär stat är hotad. Andra kritiker menar att medborgarskapslagen blandar in religionstillhörighet i medborgarskapsfrågan och att detta strider mot Indiens sekulära grundlag. Förenta Nationerna har kallat lagen ”diskriminerande till sin natur”.

I många fall har protesterna urartat i rena gatustrider mellan i huvudsak hindunationalister och muslimer. Den senaste tidens sammandrabbningar har inneburit minst 20 döda och minst 200 skadade. Våldsamheterna är de värsta på ett par decennier.

Dessa religiösa stridigheter understryker vikten av att bygga vidare på de gigantiska mobiliseringar av arbetare och andra löntagare som skett i Indien de senaste åren. Så sent som i januari strejkade uppåt 250 miljoner indiska arbetare – av alla olika religiösa och kulturella bakgrunder – mot de försämringar av anställningstryggheten som Narendra Modis regering genomfört.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.