Terroristen Mikael Skråmos svärmor fortfarande aktiv IS-rekryterare

Foto: Faksimil Expressen
Dela med dig

Av de 300 svenskar som anslöt sig till Islamiska Statens skräckvälde har ca 150 personer återvänt till Sverige. En av dessa är Ulrika Pape – som även går under sitt islamska namn Umm Hamza. Pape är känd som svärmor till IS-krigaren Mikael Skråmo. Nyligen avslöjade Expressen att hon fortfarande är aktiv som rekryterare för det som finns kvar av IS / Daesh.

Pape levde i Raqqa mellan åren 2014 och 2016 tillsammans med sin dotter, svärsonen Mikael Skråmo och de sju barnbarnen. Livet i det s.k. kalifatet blev dock för svårt för Pape, som flyttade hem till Sverige. Dottern och de sju barnbarnen lämnades kvar hos IS och Skråmo. Dottern dödades vid en flygattack i årsskiftet 2018-2019. Skråmo befaras ha dödats under slutstriderna mot Daesh / IS i mars 2019.

Sedan Ulrika Pape kom tillbaka till Sverige har hon levt under skyddad identitet och undvikit att uttala sig i media. Ett halvår efter det att hon återvänt till Sverige dök hon dock upp i en kanadensisk tv-dokumentär där hon försvarade IS och målade upp kalifatet som en fantastisk plats att leva på. Som kvinna ansåg hon att kalifatet var mycket friare och tryggare än Sverige.

Något motsägelsefullt berättade Pape sedan att hon lämnade kalifatet p.g.a. bomberna och att det var en farlig plats för hennes barnbarn…

Pape avslöjades som IS-rekryterare medan hon fortfarande levde i Raqqa. Journalisterna utgav sig i sociala medier för att vara en ung kvinna med namnet ”Sara” som ville ansluta sig till Daesh / IS. I en krypterad chatt gav Pape instruktioner till ”Sara” om hur anslutningen skulle gå till.

Nästa tillfälle då Ulrika Pape aktualiserades var i samband med diskussionerna kring barnen till svenskar som anslutit sig till Daesh / IS – bland annat Mikael Skråmos barn. Många uttryckte oro för att Skråmobarnens IS-lojala mormoder, tillsammans med morfadern (som dock, av allt att döma, inte har några sådana sympatier), skulle få vårdnaden om barnen.

Morfadern har försökt lugna eventuella oroliga personer och myndigheter. ”Jag tror att myndigheterna anser att i första hand är det anhöriga som är lämpade att ta hand om barnen. Det är farmor, mormor och jag. Det är ingen risk att barnen skall hamna i radikala miljöer längre.” sa morfadern i en intervju i Expressen. Han fortsatte: ”Jag kan inte prata för henne, det är en sak som ni kanske kan diskutera med henne direkt. Men jag vet att hon inte är i sådana miljöer längre. Det är ingen risk på det sättet, tror jag”.

Med tanke på mormoderns agerande när hon själv reste ner till Syrien och anslöt sig till Daesh / IS fanns det åtskilliga frågetecken att räta ut. Något som Expressen uppenbarligen försökt göra. I början på februari publicerade tidningen en granskning där de kunde avslöja att Ulrika Pape fortfarande aktivt stödjer Daesh / IS! Detta genom att bland annat samla in pengar till terrororganisationen. Något som understryker att Ulrika Pape fortfarande, i allra högsta grad, befinner sig i jihadistiska miljöer.

Myndigheterna verkar också ha dragit öronen åt sig. De senaste uppgifterna beträffande vårdnaden av barnbarnen säger att inga anhöriga får vara vårdnadshavare. Enligt DN har Göteborgs socialnämnd tagit beslut om att en utomstående person blir vårdnadshavare för Skråmobarnen. Såväl morfadern som mormodern anses vara olämpliga. Barnen kommer att placeras i fosterhem och dessutom delvis få nya namn.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.