Hijabuppropet – ett försök från islamister att göra comeback

Foto: Janko Ferlič / Unsplash.com
Dela med dig

Det officiella syftet med Hijabuppropet var att protestera mot det slöjförbud som de styrande i Skurups kommun har infört för elever och personal inom för- och grundskola. Manifestationer har hittills genomförts i Skurup, Ronneby, Malmö, Stockholm och Umeå. Men Hijabuppropets manifestationer har även ett djupare syfte.

Hijabuppropet handlar också om att islamisterna i Sverige (som inte är att förväxla med demokratiskt sinnade muslimer) vill göra en come-back efter att ha tvingats på reträtt de senaste åren. Detta bland annat av Säpos gripanden i våras, och besluten om utvisning av de gripna i tre instanser. Nämnas bör även skandalerna kring bostadsminister Mehmet Kaplans avgång, reaktionerna på miljöpartisten Yasri Khans vägran att ta kvinnor i hand, de indragna bidragen för Sveriges Unga Muslimer p.g.a. deras oförmåga att leva upp till demokratins idéer, m.m.

Till detta kommer att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) börjat intressera sig för hur islamisterna arbetar för att påverka det svenska samhället, och därför beställt tre forskningsrapporter som granskar dels Muslimska brödraskapet, dels salafisterna. Numera kan vi även räkna in förtalsrättegången mot det tidigare kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson i Göteborg (se artikel).

Kopplingar till salafistisk islam

Personerna bakom Hijabuppropet har i flera fall kopplingar till salafistisk islam, i Sverige och internationellt. Låt oss börja med att titta på de personer som är administratörer för Hijabuppropets facebookgrupp på riksplanet. Här nedan är ett axplock av de organisationer och personer som dessa följer och ”gillar” på Facebook:

* Sveriges Förenade Muslimer (SFM). Flera av de ansvariga för uppropets Facebookgrupp på riksplanet ”gillar” SFM på Facebook. Denna förening är ett känt fäste för salafister i Sverige. En ofta förekommande talare hos SFM är Abu Muadh. Denne predikant har bl a gjort sig känd för att förhärliga martyrdöden i Syrien under just den tid då många reste från Sverige för att ansluta sig till Daesh / IS och andra jihadistorganisationer. Även den svenske IS-krigaren Mikael Skråmo förekom som talare hos SFM innan denne reste till Syrien. Detta var ett av skälen till att vi i Arbetarpartiet protesterade mot att Abu Muadh fick tala i en av Umeå kommuns skollokaler år 2018.

* Hizb ut-Tahrir. Detta islamistiska parti är motståndare till demokrati och har som uttalat mål att samhället i hela världen ska styras av sharia! Hizb ut-Tahrir anser att muslimer som tror på demokrati i själva verket är otrogna. Därför anser partiet att det är obligatoriskt för varje muslim att både förkasta demokratin och på olika sätt utmana alla som propagerar för demokrati. Vi talar om ett minst sagt extremt parti.

* Anas Khalifa. Denne predikant, som också är knuten till Sveriges Förenade Muslimer i Göteborg, uppmärksammades redan 2006. Detta då han predikade om fördelarna med väpnad jihad som en väg till paradiset för en grupp barn och ungdomar i Sverige. Khalifa har även dömts till fängelse 2013 för ett omfattande momsbedrägeri. Syftet med momsbedrägeriet misstänks ha varit att föra miljontals kronor ut ur landet för att finansiera terrorism.

* Salman Al-Ouda. Denne saudiske predikant anses ha varit en form av mentor åt Usama bin Laden i början av 1990-talet, även om han numera tar avstånd från våld och terrorism. Idag förespråkar han ”en fredlig övergång till sharialagar”. Al-Ouda har även gjort en rad kontroversiella uttalanden om judar. Han tillhör de som påstår att Förintelsen är en ”myt av enorma proportioner”. Han hämtar dessutom sitt judehat ännu längre tillbaka i historien. Detta genom att upprepa den uråldriga myten att judar bakar bröd med blod från spädbarn…

Förtroendeuppdrag för Miljöpartiet

Även arrangörerna i Umeå har en rad uppseendeväckande kopplingar till salafism och extremism. Arrangörerna i Umeå är dessutom särskilt intressanta då två av dessa har förtroendeuppdrag för Miljöpartiet: Mariam Salem och Alice Nikmanesh.

Mariam Salem rör sig i samma kretsar som den trefaldigt utvisade imamen i Islamiska Föreningen i Västerbotten. Imamen var en av de sex personer ur det wahhabitiska nätverket som Säpo grep våren 2019. Vi redogör djupare för samarbetet mellan Salem, imamen och MP i Umeå i ett poddavsnitt. Jan Hägglund har även berört detta samarbete i ett blogginlägg. Salem gillar även storayatollan Mohammad Hussein Fadlallah på Facebook, som bland annat uttalat sig positivt till självmordsbombningar mot israeliska civila. Även detta kan du läsa om i ett blogginlägg.

Alice Nikmanesh gillar en rad kontroversiella individer på Facebook. Bland dessa finns den iranske presidenten Hassan Rouhani. I samband med att Rouhani triumferande sa att regimen hade lyckats slå ned befolkningens protester i november ifjol kallade han även demonstranterna för ”utländska fiender”. Här är det på sin plats att understryka att detta ”nedslående” av de regimkritiska protesterna skedde med en fruktansvärd brutalitet, där säkerhetsstyrkor bl a sköt mot demonstranter från helikoptrar, något som kostade minst 1500 människor livet!

Turkisk muslimsk stiftelse som kartlägger Erdogans kritiker

Nikmanesh hyser även andra mycket anmärkningsvärda sympatier. Hon följer och gillar även den turkiska muslimska stiftelsen ”İsveç Diyanet Vakfı” på Facebook. Denna stiftelse är mycket intressant. Stiftelser som denna utgör den turkiska statens förlänga arm i en rad europeiska länder. Kopplingen mellan stiftelsen och den turkiska staten framgår till och med i namnet. Diyanet är nämligen namnet på den statliga turkiska myndighet som landets moskéer – oavsett om de finns i Turkiet, Sverige eller något annat land – lyder under. I Sverige kontrollerar stiftelsen İsveç Diyanet Vakfı hela nio moskéer.

Redan 2017 avslöjade Sveriges Radio hur den turkiske presidenten Erdogan använt de moskéer som finns i Sverige, och som kontrolleras av nämnda stiftelse, till att kartlägga kritiker mot den turkiske presidentens regim. Ett tillfälle då moskéerna, bland annat i Sverige, användes för att kartlägga kritiker mot den turkiska regimen var i samband med det s.k. kuppförsöket mot Erdogan år 2016. Personer som utmålas som regimkritiker i någon av stiftelsens moskéer riskerar att gripas om de reser till Turkiet.

Dessa kunskaper om İsveç Diyanet Vakfı borde få folk att dra öronen åt sig när det gäller denna stiftelse. Men Alice Nikmanesh – ledamot i Umeå kommunfullmäktige för MP – drar alltså inte öronen åt sig.

Bilal Philips

Även de andra två organisatörerna bakom Hijabuppropet i Umeå följer och ”gillar” anmärkningsvärda personer och organisationer på Facebook. En av de fyra organisatörerna av Hijabuppropet i Umeå ”gillar” bl a predikanten Bilal Philips. Denne Philips har bl a ursäktat självmordsbombare, krävt dödsstraff för homosexuella samt uttryckt antisemitiska uppfattningar. Philips misstänks även ha haft knytningar till de som utförde bombdådet i ett garage vid World Trade Center i New York 1993. I detta dödades sex människor. Philips extremism är uppmärksammad i stora delar av världen. Han är exempelvis förbjuden att resa in i Danmark, USA, Storbritannien, Kenya, Tyskland och Australien. Philips fick även en officiell order om att lämna Bangladesh. I Filippinerna greps han och utvisades.

Även den fjärde av organisatörerna bakom Hijabuppropet i Umeå har åsikter som är värda att uppmärksamma. En av de hon gillar på Facebook är en person kallad Mufti Menk. Denne är en salafistisk predikant från Zimbabwe. Även han har gjort sig känd för nedlåtande uttalanden om homosexuella. Mufti Menk gillas även av Alice Nikmanesh.

Att följa och ”gilla” organisationer som Sveriges Förenade Muslimer, İsveç Diyanet Vakfı och Hizb ut-Tahrir – eller individer som Anas Khalifa, Salman Al-Ouda, Bilal Philips och Mufti Menk – på Facebook innebär ett kraftfullt statement. Detta skrev jag redan i min förra blogg. Det sänder ut en signal om att man sympatiserar med dessa organisationer och individer. Samt med deras idéer!

Ett statement att följa och ”gilla” extrema predikanter

Låt oss göra en jämförelse. Ledaren för Ku Klux Klan i USA heter David Duke. De personer som följer och ”gillar” David Duke på Facebook vill göra ett statement om sina sympatier för dennes extrema rasistiska idéer. Och de som ”gillar” Benito Mussolini brukar även gilla den fascistiska ideologin – och inte sällan även dess kampmetoder – in real life.

Mot bakgrund av de många kopplingarna mellan de ansvariga bakom Hijabuppropet och islamister – alltifrån salafistisk islam till den gren av Muslimska Brödraskapet som stöds av Erdogans regim i Turkiet – är det ställt utom alla tvivel att Hijabuppropet även handlar om ett försök från islamister att göra come-back.

När SD+M-styret i Skurup införde ett slöjförbud för elever i för- och grundskola såg dessa islamister sin chans att rycka åt sig initiativet. I detta läge ställdes alla politiska partier inför ett val. Arbetarpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna valde att försöka balansera Hijabuppropets manifestation genom att bjuda in till en föreläsning med forskaren Devin Rexvid. Du kan läsa om denna föreläsning här.

Socialdemokratiska politiker deltog

Ordföranden för Socialdemokraternas partiorganisation i Umeå, Alejandro Caviedes, valde att delta i Hijabuppropets manifestation i Umeå. Caviedes legitimerade därmed försöket från islamisterna och deras medlöpares att göra en comeback. Caviedes (S) var inte ensam om detta. Även ordföranden för Ersboda S-förening tillika styrelseordförande i UPAB, socialdemokraten Mahmoud Chninou, deltog i Hijab-uppropets manifestation på Renmarkstorget i Umeå den 1 februari.

Det hade varit bättre om dessa representanter för Socialdemokraterna deltagit i den kunskapsinriktade föreläsningen med Devin Rexvid istället för att skänka legitimitet åt ett upprop med dunkla motiv.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.