Överbeläggningarna ökar inom sjukvården

Akutmottagningen i Malmö. Region Skåne hör till de regioner som har störst problem med överbeläggningar. Foto: David Castor / Wikimedia Commons
Dela med dig

Enligt en färsk rapport från Sveriges kommuner och regioner (SKR) ökar antalet överbeläggningar inom svensk sjukvård för sjätte året i rad. 2019 hade sjukhusvården i snitt fem överbeläggningar per 100 vårdplatser. Skillnaderna mellan regionerna är stora. Region Kalmar hade i snitt 0,5 överbeläggningar medan Region Skåne låg på 7,8. Värst är situationen på sommaren och över julhelgerna.

– Överbeläggningarna sliter på personalen, säger Frank Pettersson sjuksköterska på Norrlands Universitetssjukhus. En överbeläggning innebär nämligen att samma antal personal tar hand om fler patienter.
– Kom ihåg att snittsiffrorna inte återspeglar läget, fortsätter Frank. Ibland kan antalet överbeläggningar vara mycket högre och arbetsbelastningen orimlig. 

På många orter beror överbeläggningarna på att man tvingats dra ned antalet vårdplatser på grund av personalbrist. Det är främst sjuksköterskor som saknas.

– Folk slutar, eller struntar i att läsa till sköterska, på grund av för låga löner och stressig arbetsmiljö, säger Frank Pettersson. Ständiga överbeläggningar gör att vi riskerar att få en negativ spiral där stressen ökar än mer – vilket gör det ännu svårare att rekrytera.

Enligt en rapport från OECD hade Sverige 2,4 disponibla vårdplatser per 1000 invånare år 2015. Detta var lägst inom EU och bland OECD-länderna hade bara Mexiko och Chile färre vårdplatser per capita. Sverige hade också de tredje kortaste vårdtiderna inom OECD.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.