Vänsterpartiet slopar EU-motståndet sex gånger – försök till Guinness-rekord?

Slagserien i nummer 139

Dela med dig

Vänsterpartiet är inte kända för att hålla en fast linje i politiska frågor. I januari skulle partiet absolut inte släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Men det räckte med några snälla ord från Stefan och ett hemligt papper, som var så hemligt att det kanske inte ens fanns, för att lille Jonas skulle bli nöjd och stödja Stefan. Och det här med att fälla regeringen om den angrep strejkrätten, ja det var ju egentligen bara något som Jonas sa för att det lät bra under valrörelsen…

Nu håller Vänsterpartiet på att sätta något av ett inofficiellt Guiness-rekord i antalet gånger som ett politiskt parti kan proklamera att man släpper sitt motstånd mot EU. För håll i hatten – under våren 2020 ska V, återigen, rösta om att sluta vara EU-motståndare! Häng med i denna tragikomiska slagserie.

Första ronden: Redan den 2 juni 2010 – för snart tio år sedan – röstade Vänsterpartiet Ja till att det skulle skrivas in i grundlagen att Sverige är medlem i EU. En fnittrig Lars Ohly ledde då partiet.

Andra ronden: Den ständigt fnittrande Lars Ohly skrev under en överenskommelse om ett ”rödgrönt samarbete” med S och MP inför valet 2010. De rödgröna slog fast ”att Sverige ska vara en aktiv medlem i EU”. Ohlys kommentar: ett ”steg i rätt riktning på alla områden”…

Tredje ronden: Den 24 november 2010 är det återigen dags för riksdagen att rösta om att det ska skrivas in i grundlagen att Sverige är medlem i EU. Hur Vänsterpartiet röstade? JA – såklart.

Fjärde ronden: I augusti 2018 gick Jonas Sjöstedt, som tagit över V efter den fnittrige Ohly, ut i media och proklamerade att Vänsterpartiet minsann skulle … ge upp sitt EU-motstånd! ”Kampen mot fascism och högerextremism väger tyngre”, tyckte Sjöstedt. Kravet fanns inte heller med i partiets valmanifest inför riksdagsvalet.

Femte ronden: I februari 2019 var det dags igen. Vänsterpartiet skulle anta sin valplattform inför EU-valet. Och återigen var Sjöstedt i media och berättade att nu, ja nu, skulle Vänsterpartiet ge upp sitt motstånd mot EU…

Sjätte ronden: Nu trodde du kanske att frågan var avgjord. Men icke. Det finns utrymme för en rond till. EU-motståndet har nämligen hela tiden funnits kvar i Vänsterpartiets partiprogram. Och detta hänvisade vissa ohederliga vänsterpartister till under EU-valrörelsen 2019. Så nu har Vänsterpartiets programkommission, ledd av tidigare Ung Vänster-ordföranden Hanna Cederin, gått ut i media och berättat att Vänsterpartiet ska – ja du gissade rätt – slopa sitt EU-motstånd.

Vi har svårt att bestämma oss för vad som är mest bisarrt i detta Guiness-rekordförsök. Att V gång på gång kan slopa ett EU-motstånd som de gav upp redan 2010 – eller att media aldrig ställer frågan: ”men har ni inte redan gjort det?”


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.