Tips för julbaket

Varm hjortronsylt och glass - enkelt och gott till jul.
Dela med dig

Nu är julen här igen. Och vad är väl julen utan god mat och söta bakverk? Här kommer två recept som jag kan rekommendera alla som tycker om att baka till jul.

Varm hjortronsylt och glass

Något som jag tycker passar efter all julmat är något så enkelt som vaniljglass med varm hjortronsylt.

Ca 250 g el ca 1/2 liter frysta hjortron.
Ca 1 dl socker
1/2 dl vatten
2 msk pressad citron

Koka socker och vatten några minuter. Tillsätt pressad citron och otinade bär. Koka upp sylten. Låt den gärna stå övertäckt i kylskåp ca ett dygn så blir konsistensen lite tjockare. Det går lika bra med färska hjortron. Själv brukar jag alltid ta mindre socker, kanske max en halv deciliter, så att hjortronsmaken kommer fram mer.

Servera med någon god vaniljglass.

Saffrans- och vaniljhjärtan i långpanna

Jag tycker att det kan vara roligt att testa nya recept under julen. I år ska jag prova ett recept från Susanne på Go’kväll på saffrans- och vaniljhjärtan i långpanna. Det är en stor sats så den räcker både till släkt och vänner.

Smuldeg
500 g smör
1 liter vetemjöl
4 dl strösocker
1 msk bakpulver
4 msk vaniljsocker

Fyllning
1 kuvert saffran
2 dl kesella
4 ägg
5 dl Creme fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Rör ned saffran i kesellan. Blanda samtliga ingredienser till smuldegen. Vispa sedan ihop ingredienserna till fyllningen. Lägg på bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40cm. Tryck ut hälften av smuldegen till en jämn botten. Häll på fyllningen och strö över den resterande smuldegen.

Grädda 30 min mitt i ugnen eller tills den är genomgräddad. Fyllningen kommer vara lite dallrig men ska inte vara ogräddad. Låt svalna, pudra på florsocker och skär i rutor. Den är enklast att skära om den stått i kylen en stund.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.