Varken SD eller S – vi behöver ett riktigt arbetarparti

Strejkvakter från fackförbundet Seko. Foto: Peter Mulvaney / News Øresund (CC BY 3.0)
Dela med dig

Landets knegare behöver ett parti som försvarar arbetsrätten. Men knegarna behöver även ett parti som kämpar för det akuta behovet av en fungerande integrationspolitik. Knegarna behöver ett arbetarparti som är berett att mobilisera samhällets alla resurser för att arbetslösheten inte ska bli ännu högre i samband med en kommande konjunkturnedgång. De behöver ett arbetarparti som förstår att inkomst- och klassklyftorna idag är större än någonsin sedan SCB började mäta 1991. Sveriges knegare behöver ett parti som inser den hotande samhällskrisen – och förstår hur den bör bekämpas.

S och SD växlar nu i opinionsmätningarna när det gäller vilket parti som är störst både inom väljarkåren som helhet och bland LO:s medlemmar. I en Sifo-mätning gjord i oktober var till och med SD var något större än S bland LO-medlemmarna – den grupp som historiskt har utgjort socialdemokratins kärntrupper! Se tabell nedan.

Opinionsmätningar i december

PartiSCBDemoskop
Socialdemokraterna26,324,3
Miljöpartiet5,14,4
Vänsterpartiet8,17,9
Moderaterna18,317,5
Centerpartiet7,39,6
Liberalerna4,13,9
Kristdemokraterna6,65,9
Sverigedemokraterna22,625,4

Men varken S eller SD har någon trovärdig politik, exempelvis i de frågor som handlar om arbetsrätt, integration, arbetslöshet och inkomst- samt klasskillnader. Därför behöver knegarna i landet ett nytt och riktigt arbetarparti. Därför för vi fram parollen ”Varken SD eller S”.

Varför Socialdemokraterna tappar i väljarkåren, och har gjort så trendmässigt ända sedan 1994, har vi till stora delar förklarat i en rad nummer av Nya Arbetartidningen. Men står då SD på arbetarnas sida? Låt oss presentera några exempel på hur Jimmie Åkesson & Co. ställer sig i frågan om arbetsrätten.

  • Partiet vill urholka Lagen om anställningsskydd (LAS). Motivet som SD anger är att dagens lag skulle hämma företagens tillväxt och att en urholkning av LAS skulle öka sysselsättningen. SD menar alltså, precis som Annie Lööf, att en försämring av arbetarnas anställningstrygghet skulle öka antalet jobb och därför förbättra för arbetarna…
  • SD vill öka arbetsgivarnas möjlighet att göra undantag från turordningsreglerna.
  • SD har föreslagit att avskaffa Första Maj med motivet att detta hotar Sverige som nation. Hur då? Därför att bland de som historiskt sett har deltagit på Första maj ”tillhör historiens värsta massmördare”. (Motion av Mattias Karlsson och Erik Almqvist)

Kommentarer:
SD vill angripa LAS även de. Vi vet ännu inte vad Jimmie Åkesson & Co. anser om idén att avskaffa ”saklig grund” som skäl för uppsägning. Men SD kommer inte att stå på barrikaderna för att försvara arbetsrätten i denna fråga. Något parti för arbetarna är SD inte.

SD:s vilja att öka arbetsgivarnas möjligheter att göra undantag från turordningsreglerna ligger helt i linje med vad allianspartierna drivit under många år. SD:s ståndpunkt ligger även helt i linje med Januariavtalet! Något parti för arbetarna är SD inte.

När det gäller Första maj måste vi ställa oss frågan om SD även vill avskaffa principen med fria val. Formellt sett använde sig nämligen Hitler och den nazistiska rörelsen även av de fria valen för att erövra och befästa sin makt över Tyskland. Det stämmer att Stalin deltog på Första maj. I Sovjet. Men detta utgör ett lika obefintligt skäl att avskaffa arbetarnas högtidsdag, i Sverige, som att avskaffa de fria valen på grund av att nazisterna använde sig av dem.

Och apropå historiska massmördare tvingades SD utesluta hela sitt ungdomsförbund (SDU) så sent som 2015 på grund av ledande personers kopplingar till nazistiska organisationer. Även om allianspartierna angrep fackföreningarna var det ingen ansvarig företrädare för M, C, L och KD som talade om att förbjuda Första maj. Detta är en extrem idé. Något parti för arbetarna är SD inte.

Vi skulle kunna fortsätta att beskriva SD:s arbetarfientliga politik. Men detta får räcka – för den här gången.

De flesta som röstar på SD gör detta i protest mot hela etablissemanget – inte för att de vill se Åkesson som statsminister

SD bärs fram av en våg av reaktion mot det etablerade politisk-mediala etablissemangets misslyckande. Denna våg har blivit både starkare och längre av att etablissemanget länge vägrade inse att problemen med den misslyckade integrationspolitiken faktiskt är högst reella.

Detta gjorde att SD, under en väldigt lång tid, har sluppit svara på hur arbetslösheten ska minskas och hur inkomst- och klassklyftor ska bekämpas. Tidigare röstade många på Vänsterpartiet i syfte att påverka Socialdemokraternas politik. Idag röstar ännu många, många fler på SD i protest mot hela etablissemanget.

Men det är få av SD:s väljare som verkligen vill se en regering ledd av Jimmie Åkesson. Och samtidigt innebär situationen att det politiska läget är mer öppet än på många årtionden. Vi får gå tillbaka till slutet av andra världskriget för att hitta ett motsvarande läge.

SD kan bli landets största parti i valet 2022. För vissa kommer detta att leda till vanmakt och handlingsförlamning. Men samtidigt öppnar situationen för ett nytt arbetarparti, eller för en Alternativ vänster, som förmår att utmana både det traditionella etablissemanget – och SD. Detta är vad Arbetarpartiet kommer att satsa krafterna på fram till riksdagsvalet 2022.


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.