Undersköterskeuppror för mer pengar till äldreomsorgen

Foto: Skärmdump från Undersköterskeupprorets hemsida.
Dela med dig

”Om regeringen inte lägger mer pengar på äldrevården kommer Sverige att stå inför en kris – dagens villkor har fått oss att starta Undersköterskeupproret”. Så skrev undersköterskorna Marie Wiberg och Jenny Klingstam i en debattartikel i våras.

Wiberg och Klingstam arbetar på Hälleborgs äldreboende i Västerås. De båda startade undersköterskeupproret efter att regeringen i april aviserade att 310 miljoner i en riktad satsning på äldrevården föll bort i vårändringsbudgeten. Uppropet handlar om behovet av bättre arbetstider, högre bemanning, högre lön och en rimlig arbetsbörda för de som jobbar inom äldreomsorgen. Initiativtagarna menar att det är viktigt att yrkets status höjs.

Krisen som är på väg handlar om att det inte kommer att finnas tillräckligt många undersköterskor inom äldrevården. Dagens arbetsvillkor lockar inte många unga att läsa till undersköterska.  Arbetsmiljön hänger ihop med arbetsvillkor och arbetstider. Det är ofta arbete varannan helg och delade turer. Scheman ska vara lagda utifrån ett hälsotänk, men man kan inte se en enda hälsofördel med att ha delade turer. Arbetsmiljön är både fysiskt och psykiskt tung. Att jobba som undersköterska inom äldrevården är ett otroligt krävande jobb men också fint och givande. Att hela tiden få höra att det ska sparas på äldrevården är otroligt frustrerande för de som jobbar.

Därför var Undersköterskeupproret ett nödvändigt initiativ. Marie Wiberg och Jenny Klingstam startade även en namninsamling på vilken de fick ihop drygt 14 000 namn. Dessa namn lämnades över till socialminister Lena Hallengren (S) den 21 augusti 2019. Därefter hölls manifestationer i Stockholm. Tingsryd, Jönköping, Skurup, Borlänge och Tranås. Undersköteskeupproret har även en facebookgrupp med många medlemmar. Där har många kunnat dela med sig bland annat av sina erfarenheter av att arbeta inom äldreomsorgen.

Jag hoppas att den kämparglöd som uppropet skapade även ska speglas i våra avtalskrav inför vårens avtalsrörelse.

Klicka här för att besöka Undersköterskeupprorets hemsida!


Dela med dig
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.