Finsk poststrejk ledde till statsministerns avgång

Strejken riktade sig mot den statliga finska Postens försök att dumpa lönerna för postsorterarna.
Dela med dig

Poststrejken i Finland som pågått i 2 veckor har upphört. Konflikten handlade främst om att finska Posten överfört ca 700 paketsorterare till dotterbolaget Posti Palvelut. Den manövern kom att innebära att paketsorterarna kom att hamna under ett kollektivavtal med lägre löner och sämre arbetsvillkor.

Enligt ordföranden för postfacket PAU, Heidi Nieminen, innebar detta en dumpning av de sämst betalda medlemmarnas löner och villkor (Sekotidningen 11 nov). Enligt fackets beräkningar skulle lönerna sänkas med uppåt 30 procent! Till detta kom dessutom att samtliga postanställdas kollektivavtal löpte ut i början av november.

De postanställda hade tidigt gjort klart att de var beredda att strejka till den 22 december om man inte hittat någon lösning innan dess. Stödet för poststrejken har varit mycket stort bland andra fackförbund i Finland. En rad sympatistrejker har utlysts. Såväl fraktfartyg som passagerarfartyg med finländsk flagg stannade kvar i hamn. Bakom den sympatistrejken stod fackförbundet Sjömansunionen för. Flygbolaget Finnair ställde in ett antal avgångar. En sympatistrejk från fackförbundet Luftfartsunionen. Även Livsmedelsfacket och elektrikerförbundet genomförde sympatiaktioner. Även en del tåg stod stilla, då Finrails tjänstemän sympatistrejkade ett dygn.

Den finska poststrejken har indirekt även påverkat Sverige, då 300 flygavgångar från Finland ställdes in. Tusentals resenärer drabbades av de inställda avgångarna.

Strejken avslutades den 27 november och blev en seger för facket. De 700 paketsorterarna förflyttas visserligen från Posten till dotterbolaget, men får behålla sina tidigare löner och villkor. En viktig seger för de postanställda.

Strejken har även fått ett politiskt efterspel, då det rör sig om ett statligt bolag. Bland annat har ägarstyrningsminister Sirpa Paateros tvingats avgå efter att ha försvarat Postens hantering av paketsorterarna. Den 3 december meddelade även statsminister Antti Rinne att han avgår.


Dela med dig

Din e-postadress kommer inte publiceras.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.